"
1 av 5
Mathilda Njaita träningskast inför lassokastningstävlingen, i de nordiska samemästerskapen i Kiruna. Mattojärvi idrottsplats. Same-SM
2 av 5
Mathilda Njaita träningskast inför lassokastningstävlingen i nordiska samemästerskapen i Kiruna. Foto: Máret Steinfjell, Sameradion & SVT Sápmi
Mathilda Njaita
3 av 5
Mathilda Njaita, Dearna Foto: Máret Steinfjell, Sameradion & SVT Sápmi
Fia t testar lassot inför lassokastningtävlingarna under nordiska samemästerskapen som arrangeras i Kiruna.
4 av 5
Fia t testar lassot inför lassokastningtävlingarna under nordiska samemästerskapen som arrangeras i Kiruna. Foto: Máret Steinfjell, Sameradion & SVT Sápmi
Fia Kaddik, Sarek IF
5 av 5
Fia Kaddik, Sarek IF Foto: Máret Steinfjell, Sameradion & SVT Sápmi
#samesm2017

Samemästerskapen - ett måste

De har på var sitt sätt deltagit aktivt på samemästerskapen länge. Mathilda Njaita har tävlat helt sedan hon fick lov att deltaga och Fia Kaddik har genom SSIF jobbat för samemästerskapen.

Förra årets vinnare Mathilda Njaita har tagit sig till Kiruna för att vara med på det Nordiska samemästerskapet som arrangeras. Hon har inte kunnat träna som hon brukar och har därför beslutat att enbart tävla i lassokastning. Fredag var det kval och på lördag väntar semifinal och final. 

– Det är riktigt surt att jag har missat sommarträningen, så jag sitter här och jag vill vara med, jag hejar så gott jag kan. Det är roligt att vara med på allt, men man får vara med i det lilla man klarar av, så lassokastningen är självklart om man kan bara stå upp, säger Mathilda Njaita, Dearna.

35 år har gått sedan Fia Kaddik tävlade i terränglöpningen, den gången kom hon på andra plats. I år bestämde hon sig för att utmana sig själv och ställde sig på startlinjen. 

– förut var jag för tung och nu när jag slutat röka ville jag testa mig själv, jag motionerar och går mycket så jag tänkte att jag måste testa mig själv. Jag måste få vara med på ett samemästerskap!
Så det gick bra men gud förbannat för en tuff bana, säger Fia Kaddik, Sarek IF. 

Fia Kaddik har länge varit aktiv i Svenska samers idrottsförbund (SSIF) och är en naturlig del av varje samemästerskap. 

Båda tycker att samemästerskapen är riktigt trevliga och en bra mötesplats för samer i alla åldrar.

– Just att det är same-sm, att tävlingsgrenarna är gjorda för oss samer, och att vi får träffas, är det bästa med samemästerskapen tycker Mathilda Njaita. 

– Att det är nöjen, kultur, idrott och hälsa i ett, att vi som är äldre kan visa de unga att även om man är liten och knubbig så kan tar man sig runt tre kilometers banan, säger Fia Kaddik.

Imorgon lördag, väntar lassokastningstävlingarna och sprinten.
Mathilda Njaita tog sig vidare i lassokastningskvalet för damer 19+. Fia Kaddik tävlar i klassen 50-59 år, alla i den gruppen går direkt till semifinal. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".