#samesm2017

Sandra och Mattias blev sprintsegrare

Sandra Matti, Soppero sameförening, och Mattias Pirak, Sarek IF, blev årets sprintsegrare i nordiska samemästerskapen som pågår i Kiruna i helgen.

Kvalheaten till sprintfinalen inledde lördagens tävling medan ett envist regn placerade sig över tävlingsarenan. Damernas kval var uppdelat på två heat, medan herrarna kämpade om en finalplats uppdelade på tre heat.

Sandra Matti tog hem segern i fjolårets damsprint, efter att inte ha tävlat på några år, och hon var sugen på en seger till. Så blev det också. Efter att hon kastat fullt i lassokastningen kunde hon springa mot en säker seger.

Hon tycker att sprinten är roligaste grenen i same-SM.

- Det är just kombinationen mellan att man springer och får kasta. Det är inte bara att vara löpstark, utan är du stark på att kasta lasso så har du chans att vinna.

Mattias Pirak, kom in som fyra till kastningen, men lyckades träffa alla kast utom ett. Han var mer än nöjd med resultatet.

- Det var mycket mer än jag kunde hoppas på när jag kom hit. Det är snabba pojkar man har framför sig. 

På andra plats i damsprinten slutade Sara Pittsa, Unna Cearus GS, och tvåa i herrsprinten kom Johan Bergkvist, Njaarke sameby.

För resultat sprintfinaler se längst ner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: