#samesm2017

Rafflande finaler i lassokastningen

Det var spännande värre när damfinalen och herrfinalen i lassokastningen avgjordes på lördagseftermiddagen. Johanna Njaita, Dearna IF, segrade i en jämn kamp och Mattias Pirak, Sarek IF, tog sin andra seger för dagen.

Under lördagseftermiddagens tävlingsdag stod lassokastningen i vanlig ordning i fokus. Såväl de allra yngsta som de äldsta tävlade om att bli den bästa lassokastaren. I de flesta klasserna gällde det att kasta bäst utan att tänka på tiden. Men i klasserna D19+ och H19+ gäller det både att träffa rätt och vara snabbast. I D19+ var det jämnt efter tredje kastet och publiken var på helspänn. Men Johanna Njaita, Dearna IF, lyckades dra ifrån på slutet och blev därmed lassokastningsmästare.

- Det känns jätteskönt. Jag hade ingen bra start i kvaltävlingen. Men sedan har det rullat på ganska bra i semifinalen och final, sa Johanna Njaita direkt efter målgång.

Mattias Pirak, Sarek IF, vann förmiddagens sprint, men hade segervittring även på lassokastningen. Och det gick vägen. Det var en överlycklig Mattias som var först in i målområdet efter att sista kastet var avklarat, fem sekunder före tvåan Samuel Blind, Soppero sameförening.

-Det är otroligt vilken dag. Guld i lassokastning också det trodde man aldrig, sa Mattias Pirak efter vinsten.  

Imorgon avslutas nordiska samemästerskapen i Kiruna med renskötarstafetter.

Se resultatlistan här:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: