Forsande vattendrag.
1 av 2
Vårfloderna i Europa har förskjutits i tid och kommer allt tidigare för varje år. Här en älv på Island. Foto: Pelle Zettersten/SR
Docent Berit Arheimer, chef för forskningsavdelningen för hydrologi på SMHI och medförfattare till artikeln "Changing climate shifts timing of European floods" som publiceras i Science.
2 av 2
Docent Berit Arheimer, chef för forskningsavdelningen för hydrologi på SMHI och medförfattare till artikeln "Changing climate shifts timing of European floods" som publiceras i Science. Foto: Pelle Zettersten/SR

Vårfloden kommer allt tidigare

"Styrs av klimatförändringar och minimalt av landskapsförändringar"
1:34 min

I europeiska vattendrag har tidpunkten för högsta vattenflödet under ett år förskjutits i tid de senaste 50 åren. I delar av Europa kommer vårflödena flera veckor tidigare än på 60-talet.

 

Läs mer hos Vetenskapsradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".