Världskongressen för världens renskötare startar

På onsdag startar Association of World Reindeers Herders världskongress i Jokkmokk och den pågår till söndag.

Representanter från Kanada, Ryssland, Kina, Mongoliet, Skottland och de samiska områdena samlas till den sjätte kongressen för renskötare som är det högst beslutande organet för Association of World Reindeers Herders (WRH).

- Under kongressen skrivs en deklaration som definierar världens renskötares gemensamma politiska mål och utgör grunden för de frågor som organisationen ska arbeta, säger Mikhail Pogoadaev, styrelseordförande för WRH i ett pressmeddelande.

Teman under kongressen är bland annat renen och renskötarens hälsa, mattraditioner och utbildning och forskning. Pogoadaev förklarar att urfolken i Ryssland och Mongoliet är mycket intresserade av hur Laponia förvaltas eftersom den ses som ett exempel på hur urfolk inkluderas i förvaltning och beslutsfattande istället för att uteslutas som händer i vissa renskötselområden.

Närmare 400 deltagare väntas till kongressen och förutom själva kongressen finns ett stort kulturprogram med bland annat duodjeutställningar och konserter och världsmästerskap i lassokastning på lördagkväll. Det är öppet för allmänheten och själva kongressen hålls i Östra skolans sporthall och aktiviteterna på Ájtte, Sámi oahpahusguovddáš och Arctic Camp.

Mikhail Pogoadaev avslutar pressmeddelandet med att bjuda in allmänheten.

”Vi är en organisation som grundats för helt vanliga renskötare, för renskötare för att göra vår röst hörd i en globaliserad värld. Vi önskar alla som är intresserade varmt välkomna att delta under kongressen och få uppleva ett unikt folk-till-folk möte, mitt i Jokkmokk”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: