Håkan Jonsson med kaffe i handen i foajen.
Håkan Jonsson tar en kaffe i pausen. Foto: Anna-Maria Ahlén, Sameradion & SVT Sápmi.
#Sametinget

Inbjudan tunn inför mötet i Glen

Håkan Jonsson: Jag tycker det räcker
1:33 min

Nordisk samekonvention, och vilka partier som ska regera nästa mandatperiod är två tunga frågor som de samiska politikerna har träffats för att diskutera i Glen under tisdagen och onsdagen. Men sametingets styrelse får nu kritik av oppositionen, för att ha slarvat med förberedelserna.

- Nej utan vi har ju inte fått rätta handlingar vad det här mötet ska handla om, utan det är ju mer informella information som vi har fått. Så det är lite oklart hur de här två dagarna ska se ut, säger Marita Stinnerbom i Guovssonásti.

Risken med att komma oförberedd till det första sametingsmötet efter valet är att beslut inte blir tagna. Därför träffas nu ledamöter från de olika sametingspartierna i Glen i Jämtland för att diskutera bland annat framtiden för nordisk samekonvention, och vilka partier som ska regera tillsammans nästa mandatperiod. Istället för att behöva ta alla beslut då, ska politikerna förbereda sig så att ledamöterna kan ta effektiva beslut i frågor som rör hela det samiska folket.

Men inbjudan till mötet i Glen består bara av sjutton ord, eller drygt två rader text, förutom den praktiska informationen om mötets tid och plats.

Styrelseordförande Håkan Jonsson som är ansvarig för inbjudan, svarar på kritiken.

- I och med att det har varit semestertider så är det ju som det är. Och vi har ju försökt få att personal från departementet och politiker också för den delen ska kunna delta på det här mötet- vid diskussionerna av NSK. Därför har vi inte kunnat veta om de kommer och vilken dag de kommer, och av den anledningen har vi inte kunnat ge någon detaljerad beskrivning. Men jag tycker det räcker med vilka teman vi ska ha och vilka tider som gäller, säger Håkan Jonsson, ordförande för sametingets styrelse.

- Kallelsen till överläggningarna 2013 hade sex ord, fortsätter Håkan Jonsson. Då hade nämligen Sametinget ett liknande möte inför det konstituerande plenumet då och Guovssonásti som då ledde arbetet var ansvariga för att skicka ut handlingar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".