Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vilka ska styra Sametinget fyra år framåt?

Simon Wetterlund om partiöverläggningarna: Vi kan stå helt utanför
1:56 min
Per-Olof Nutti och Håkan Jonsson under valvakan.
1 av 2
Per-Olof Nutti och Håkan Jonsson. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Simon Wetterlund
2 av 2
Simon Wetterlund partiledare för Samerna var bedrövad över att de tappar ett mandat från förra valet till Sametinget. Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi

Idag har alla sametingspartier samlats på Hävvi i Glen för partiöverläggningar inför kommande sametingsplenum sista veckan i augusti i Östersund och för att diskutera nordisk samekonvention.

Det är den nu sittande styrelsen med ordförande Håkan Jonsson från partiet Jakt & fiskesamerna som bjudit in alla partier till överläggningar inför den nya mandatperioden.

- Vi hade en liknande träff för fyra år sedan inför det konstituerande mötet som dåvarande styrelsen med Per Mikael Utsi ledde, och det var ju något nytt som han inledde då och jag tyckte det var väldigt bra initiativ som jag har valt att vi även ska plagiera i vissa delar inför konstitueringen så att vi får ett lugnt och harmoniskt plenum i Östersund där vi slipper diskutera sånt som vi kan diskutera innan mötet, säger Håkan Jonsson.

På väg till Glen säger Per Olof Nutti, Samelandspartiet, att han inte riktigt vet vad överläggningarna ska utmynna i och hur det är upplagt förutom att nordisk samekonvention ska diskuteras. Samelandspartiet är näst störst i Sametinget med sju mandat och har tillsammans med Guovssonásti och Vuovdegat 15 mandat.

- Jag arbetar för att vi ska få majoritet i Sametinget och vi har förhandlat med eventuella samarbetspartier under de senaste månaderna. Vi har kommit en bit på väg i förhandlingarna men inget är klart ännu och jag tror inte att det klarnar vem som får majoritet förrän under plenum i Östersund, säger Per Olof Nutti.

Simon Wetterlund, partiledare för Samerna, har ett mandat i Sametinget och kan vara en vågmästare. Partiet har utsett en förhandlingsgrupp bestående av honom själv, Anders Kråik, Elisabeth Kråik och Marianne Marainen inför eventuella förhandlingar från de två blocken i Sametinget.

- Vi har kunnat samarbeta med båda blocken förut. Inget är klart och ingen har sökt om stöd riktigt på allvar ännu. Det känns som om de bara sonderat terrängen. Partiet har inte tagit beslut om vart det lutar för vår del, vi följer våra politiska mål och vi har tre alternativ att välja mellan: att stödja endera blocket eller att stå utanför. Alla tre alternativ är öppna för oss, säger Simon Wetterlund.

Håkan Jonsson kan inte han heller säga så mycket om vilka som ska styra kommande mandatperiod.

- Nä, det tror jag ingen vet idag, utan det kommer vara en process fram till konstitueringen men förhoppningsvis när vi träffas i slutligen i Östersund så…vi är väl inte eniga om vem som ska bli styrelseordförande men vi är då eniga om hur processen fram till dess ska ske.

Fyra år har gått - har du energi nog till fyra år till?

- Jaja, absolut, jag siktar ju på och hoppas och tror att jag ska få fyra år till att leda Sametinget, men det är mycket som återstår att se. Det känns ju som att det är mer instabilt inför den här konstitueringen än vad det var för fyra år sedan. Så att vi får väl se, säger Håkan Jonsson, nuvarande styrelseordförande i Sametinget och partiledare för Jakt & fiskesamerna.

Sameradion & SVT Sápmi har försökt att nå partiet Min Geaidnu, som också sitter på ett mandat, men inte lyckats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".