Ultravasan 90

Åsa ska springa 90 km

Hon har sprungit många maratonlopp, men nu på lördag står Åsa Emanuelsson inför en stor utmaning. Hon ska springa den 90 km långa Ultravasan.

Jag skulle nog våga säga att Vasaloppet vet nästan alla vad det är, en av världens äldsta och största skidlopp som mer än en miljon människor åkt sen starten 1922. Men Ultravasan är inte lika känd. Sedan 2014 kan löpare springa samma sträcka som Vasaloppet - 90 km, och det ska Åsa Emanuelsson, Gällivare göra.

- Man måste ju utmana sig själv och det här är väl en riktig utmaning. Jag har sprungit några maraton och tanken har alltid funnits att man kanske måste testa att springa lite längre och då blev det Vasaloppet.

Åsa Emanuelsson har idrottat sen barnsben. Hon har deltagit i många Same-SM, där hon alltid varit en stark löpare. Årets Same-SM i Kiruna var hon åskådare.

- Det hade varit roligt, men jag vågade inte vara med, då det är så nära inpå Ultravasan.

De senare åren har hon satsat på längre distanser. Totalt har hon sprungit fem maraton; Berlin, Amsterdam, New York, Barcelona och Stockholm maraton. Den 25 mars i år hade hon en annorlunda träning. Hon sprang intervaller och inte vilka intervaller som helst. Åtta gånger 10 km under ett dygn.

- Ja, det var skönt att jag klarade det.

På lördag står hon på startlinjen i Sälen och samtidigt som det är kul, så är hon också nervös.

- Det är ju tiden. Det är ju nio mil, så det blir ju en lång tid att vara ute. Eller jag vet inte. Jag har ju aldrig sprungit nio mil, så vi får se hur det går på lördag.

Hon ler och ögonen glimtar till när hon får frågan vad det är som gör att hon gillar att springa.

- Det är bara härligt! Efter ett tag så tappar man det där att man springer. Man bara är. Lyssnar på sin bok eller springer på fjället och bara är. Det är rätt häftigt faktiskt, säger Åsa Emanuelsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".