Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vudtele/Vyöddale/Vindeln

Vindeln vill bli samisk förvaltningskommun

Publicerat onsdag 16 augusti 2017 kl 14.35
Sara Larsson: Jätteroligt och positivt
2:40 min
Vindeln på vägskylten. Foto: Åza Meijer/SR.
1 av 3
Foto: Åza Meijer/SR.
Mathias Haglund, kommunalråd (S) i Vindeln. Foto: Agneta Johansson/Sveriges Radio.
2 av 3
Mathias Haglund, (S) kommunalråd i Vindeln. Foto: Agneta Johansson/SR.
Kommunhuset i Vindeln. Foto: Åza Meijer/SR.
3 av 3
Kommunhuset i Vindeln. Foto: Åza Meijer/SR.

Vindeln ansöker nu om att bli samisk förvaltningskommun. Igår skickades ansökan in till regeringen.

För ett par år sedan uppmanade Sametingets språknämnd ett antal kommuner att ansöka om att bli samiska förvaltningskommuner.

Efter två års utredning har Vindelns kommun hörsammat uppmaningen och igår lämnat in en ansökan till regeringen om att bli samisk förvaltningskommun.

-Vi har en lång och stolt samisk tradition i kommunen och vi ser oss som en del av det samiska samhället. Vi har ett behov att kunna kommunicera med många av våra invånare på det samiska språket och därför inlett en process mot att bli förvaltningskommun, säger Mathias Haglund (S), kommunalråd.

Vilket behov har ni identifierat hos den samiska allmänheten?
-Vi har inte gjort någon systematisk analys men vi märker ju behovet när vi är i kontakt med våra invånare, säger Haglund.

Hoppas på en språksatsning

Sametingspolitikern Sara Larsson bor i Vindelns kommun och hon har väntat på att kommunen ska ansöka om att bli samisk förvaltningskommun. Hon är nöjd med beslutet.

-Det är jätteroligt och positivt. Jag tycker så många kommuner som möjligt i samiskt område ska bli samiska förvaltningskommuner, säger Larsson.

Sara Larsson har småbarn och hon ser brister när det barnens rätt till sitt språk, både i Vindeln och i andra kommuner. Att bli förvaltningskommun är ett steg i rätt riktning för att stärka språket, anser hon.

-Svårigheterna med språkundervisning vänder man inte i en handvändning men jag tror och hoppas att kommunen kommer känna ett större ansvar för att förbättra situationen.

Regeringen tar ställning

Det finns idag 19 samiska förvaltningskommuner, från Kiruna i norr och Älvdalen i söder. Ytterligare fyra kommuner har ansökt om att ingå i förvaltningsområdet: Vindeln, Luleå, Åsele och Sundsvall.

Kommunerna har dock fått vänta på beslut eftersom regeringen sett över hela sin minoritetspolitik. I juni lämnade utredaren Lennart Rohdin över sina förslag, med bland annat följande skrivning: 

Utredningen kommer fram till att Sverige tills vidare bör behålla och utveckla ordningen med ett utökat skydd inom förvaltningsområden och ett grundläggande skydd som gäller över hela landet.

 Nu är det upp till regeringen att först ta ställning till förslagen i Rohdins utredning, därefter att ge besked till Vindeln och de övriga kommunerna om de får ansluta sig till det samiska förvaltningsområdet.

Fakta samiska förvaltningskommuner

19 kommuner ingår i förvaltningsområdet för samiska. Särskilda krav ställs på en sådan kommun. Till exempel har samer rätt till förskoleverksamhet och äldreomsorg helt eller delvis på samiska. Samer har rätt att använda sitt språk i kontakter med kommunen och myndigheter i området. 

Källa: Sametinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".