Helena Omma,  Máilbmi boazodoallokonferánssas
Helena Omma, Máilbmi boazodoallokonferánssas Foto: Jenny Israelsson Skoglund
#6WRHC

Staten finansierar inte renskötarkongress

Mat, klimatförändringar och hälsa står överst på dagordningen när 250 renskötare från hela värden möts i Jokkmokk. Ett möte som höll på att ställas in då Sverige som första värdland någonsin, nekat finansiering.

Vart fjärde år hålls en kongress för renskötare från hela världen. Förra gången hölls den i Kina och årets möte, som är det sjätte i ordningen, öppnades alltså i Jokkmokk idag.


– Vi är utspridda över sådana otroliga distanser. Endel renskötare kan vara väldigt isolerade från omvärlden. Då är det viktigt att träffas både för att stärka varandra men också för att lära sig att förbättra rennäringen, säger Helena Omma som är en av arrangörerna och renägare till SVT Norrbotten.

Det är organisationen World Reindeer Herders, WRH ligger bakom mötet där deltagare från Sverige, Norge, Finland, Ryssland, Mongoliet, Kina, Alaska, Canada och Grönland.

I år har mötet kostat 1,2 miljoner att arrangera och för första gången någonsin har värdlandet inte bidragit med grundfinansieringen.

– Det är så att man skäms. Vi har fått ta av våra egna skrala medel och kämpa för att hitta andra finasiärer. Men länge såg det ut som att vi skulle bli tvungen att ställa in, säger Helena Omma.

Tidigare möten har hållits i Kina, Ryssland, Norge och Finland. I samtliga fall har värdländerna gett ett grundstöd.

Enligt Hanna Ek på Näringsdepartementet så är förklaringen att det inte fanns några pengar kvar.

– När ansökan inkom i december 2016 så undersökte vi om det fanns möjlighet att ge pengar. Men det fanns helt enkelt inga anslag kvar, säger Hanna Ek på Näringsdepartementet.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".