Anders Sunna, Konstutställning på Kiruna flygplats. Foto: Martina Söderlind Sameradion och SVT Sápmi
Anders Sunna vid två av tavlorna på hans konstutställning på Kiruna flygplats. Foto: Martina Söderlind Sameradion och SVT Sápmi
SVT Opinion

”Vi samer måste ställa högre krav"

”Att inte stödja den här kongressen är också ett tecken på att man inte respekterar oss eller stödjer rennäringen över huvud taget. Inte vår kultur eller levnadssätt heller”, säger den samiska konstnären Anders Sunna.

Samerna är ett av de urfolk i världen som bedriver renskötsel. Totalt är det fler än 20 av världens urfolk som har renskötsel som kultur och livsstil.

Association of Reindeer Herders, WHR, arbetar sedan 1990-talet för att driva renskötselns frågor internationellt.

Var fjärde år anordnar WHR en renskötarkongress. Tidigare har de hållits i Ryssland, Norge, Finland och Kina. Enligt WHR har värdnationerna varje gång finansierat hela eller huvuddelen av renskötarkongressen.

Den 16-20 augusti 2017 anordnas den sjätte världskongressen för renskötare i Jokkmokk. Men den här gången blir det utan ekonomiskt stöd från värdnationen. Enligt WHR har Sverige valt att inte vara med och finansiera renskötarkongressen, något som upprör många samer.

Hör vad konstnären Anders Sunna menar om att staten inte bidrar till världskongressen i SVT Oponion.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".