Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Varg. Foto: Gary Kramer/ AP/ TT
Gary Kramer/ AP/ TT

Sameby söker skyddsjakt på varg

En misstänkt varg har observerats i östra Norrbotten. Nu har berörd sameby ansökt om skyddsjakt.

I början av juni observerade medlemmar i Liehittäjä koncessionssameby en befarad varg vid myren Kaartivuoma, norr om Karunki i Haparanda kommun.

Där har den enligt samebyn sedan dess uppehållit sig.

I samma område har ett trettiotal renar, största delen vajor med kalvar, också befunnit sig.

När samebyn senast besökte området hade endast en vaja kvar sin kalv – men inga spår efter rivna renar har hittats.

Befarar ökade skador

Samebyn skriver i sin skyddsjaktsansökan att fler renar de närmaste veckorna kommer att samlas i området och befarar därför ökade skador på renhjorden. Liehittäjä koncessionssameby ansöker därmed om en omedelbar skyddsjakt på vargen.

-Vi ser en total ökning av alla stora rovdjuren i vårt område, framförallt björnen, säger ordförande Lars-Gunnar Nyström.

Avvaktar provsvar

På Kaartivuoma bedrivs även torvbrytning och enligt samebyn har vargen vid ett par tillfällen kommit alldeles i närheten av de traktorer som arbetar på myren.

Traktorförarna har tagit bilder på vargen och de vittnar om att den uppträder oskyggt.

Det är länsstyrelsen som fattar beslut om skyddsjakt.

Myndighetens fältbevakare har undersökt spår och sett bilder på djuret och bedömer den som en tämligen säker vargobservation.

Även spillning har samlats in för DNA-prov – de är dock inte analyserade ännu.

Länsstyrelsen avvaktar nu provsvaren för att få slutlig bekräftelse på att det är en varg och vilket ursprung den i så fall har – därefter kan myndigheten ta ställning till eventuell skyddsjakt.  

Fakta koncessionssamebyar

I östra Norrbotten finns åtta så kallade koncessionssamebyar. Den som är same kan få tillstånd (koncession) att driva renskötsel i Norrbottens län nedanför lappmarksgränsen inom område där renskötsel av ålder förekommer under hela året (Kalix- och Torne älvdalar). Inom detta så kallade koncessionsområde bedrivs renskötsel under hela året. Tillståndet innefattar även rätt att sköta ett visst antal renar åt dem som äger eller brukar jordbruksfastigheter i området. Dessa ägare eller brukare får äga högst 30 renar per hushåll.

Källa: Sametinget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".