1 av 2
Johan Mathis Turi, generalsekreterare World Reindeers Herder. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi
2 av 2
Johan Mathis Turi, generalsekreterare World Reindeers Herder. Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi Foto: Stefan Karlsson/SVT Sápmi
#6wrhc

Kongressen genomförs utan värdlandets stöd

Igår startade World Reindeer Herders (WRH) kongress i Jokkmokk utan medfinansiering från värdlandet Sverige. Svaret att Sverige inte har några pengar godtar inte världsorganisationen World Reindeer Herders.

Som vi tidigare rapporterat har svenska staten inte gett en krona till kongressen. Hanna Ek på Näringsdepartementet säger att det inte fanns medel till det eftersom ansökan kom in först i december 2016.

- Vi undersökte vi om det fanns möjlighet att ge pengar. Men det fanns helt enkelt inga anslag kvar, svarar Hanna Ek till SVT Nyheter Norrbotten. 

Men WRH:s generalsekreterare Johan Mathis Turi håller inte med om det.

- Att ansökan kom in först i december stämmer inte. Vi har haft kontakt med Sveriges regering ett antal gånger om den här kongressen. Första gången 2014 och 2015 hade vi möte med en minister och 2016 med två ministrar. Så det stämmer absolut inte att vi har lämnat in ansökan så sent, säger Johan Mathis Turi.

Vad betyder det att Sverige inte är medfinansiär till kongressen?

- De renskötande folken bor endast i Arktis och vi är utspridda med långa avstånd och det här betyder att vi inte har haft möjlighet att samla alla urfolk och renskötare såsom det var meningen. Den här kongressen är viktig för renskötarfolken i så det är klart att det hade gjort skillnad om svenska regeringen hade stöttat den här kongressen. Men det är klart, om det inte finns pengar så finns det inte, säger Johan Mathis Turi.

Vid tidigare WRH-kongresser har värdlandet alltid varit medfinansiär, i Ryssland två gånger, Norge två gånger och Finland en gång. 2013 när kongressen var i Inre Mongoliet i Kina var Kinas regering medfinansiär och enligt Turi finansierade de dessutom en stor del av den svenska delegationens kostnad i samband med kongressen. Men Johan Mathis Turi tror inte att avsaknaden av medel från värdlandet Sverige beror på att Sverige inte stöttar internationella samarbeten.

- Jag tror att det är något annat som har hänt som gör att de inte är med och finansierar nu och jag tror också att Sverige kommer vara med och finansiera i framtiden, säger Johan Mathis Turi.

Vid era möten med Sverige inför kongressen, har Sverige då visat sitt stöd?

- Vi har hela tiden fått svaret att vi har deras stöd så därför trodde jag benhårt på att vi också får finansiellt stöd men nu genomför den här kongressen med vår egen ekonomi och det är bra gjort att vi klarat av att lyckats samla hit 20 olika urfolk från 21 olika regioner, säger World Reindeer Herdes generalsekreterare Johan Mathis Turi.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".