Anja Taube, Sametingets kanslichef
Anja Taube, Sametingets kanslichef Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi

Löneklyftan mellan män och kvinnor växer på Sametinget

Sametingets kanslichef, Anja Taube: Det här är inte bra
1:38 min

Män tjänar mer än kvinnor på Sametinget, och sedan 2014 har
klyftan mellan könen blivit större, och större.

 Anja Taube  som är kanslichef säger att utvecklingen inte är bra.

-Ja, vi kan ju säkert inte ange en enda orsak för då hade det ju varit lätt att åtgärda. Men vi kan ju börja med att säga att det här är inte bra - det är ju ingen som vill ha det så.

Om en räknar bort cheferna, och bara tittar på medellönen för de anställda männen, och medellönen för de anställda kvinnorna på Sametinget finns det en skillnad på 2056 kronor i månaden - där alltså männen är de som tjänar mer. Detta är också ett gap som bara har blivit större och större till männens fördel allt eftersom åren har gått. 

-Vi har ju en lönepolicy som vi har fastställt i slutet av 2016, och där
säger vi att det ska inte finnas några osakliga löneskillnader på Sametinget. så det är något som vi arbetar med hela tiden.

I sin årsredovisning för 2016 skriver dessutom Sametinget att orsaken till
att lönegapet ökar beror på att män generellt har högre löner - ett resonemang som känns lite bakvänt - eftersom det är Sametinget själv som sätter lönerna på sina anställda.

-Vi sätter lönerna men vi har inte, när det gäller lönesättningen, när man ska förändra en lönestruktur, det gör man ju inte på ett år. Då hade man behövt en ganska stor summa att fördela till löner. För vi kan ju inte sänka löner för några individer. För att minska lönegapet. Utan vi måste jobba med att lönerna ska öka, säger Sametingets kanslichef, Anja Taube.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".