"
1 av 2
Varvara Struchkova, Even från Topolinoe är världsmästare i lassokastning.
2 av 2
Varvara Struchkova, Even från Topolinoe är världsmästare i lassokastning. Foto: Marja Påve/ Sameradion & SVT Sápmi
#6wrhc

Världsmästare i lassokastning är korade

Under varje världskongress för renskötarfolk hålls världsmästerskap i lassokastning, så även denna gång i Jåhkåmåhkke. Och både dam- och herrklassens vinnare kommer från Ryssland.

Regnet öste ner när världens renskötarfolk tävlade om vem som blir världsmästare i lassokastning. De tävlade i dam- och herrklass och alla kastade för att kvala till final.

Och segern gick till Varvara Struchkova, Even från Topolinoe. Hon är världsmästare för tredje gången.

- Jag är väldigt glad att vinna igen, det är tredje gången jag vinner det här världsmästerskapet, första gången var i 2005 i Jakutsk och 2014 i Kina och idag här i Sverige, Jokkmokk.

Varvara Struchkova säger att hon inte tränat speciellt för denna tävling.

- Jag visste att jag skulle tävla eftersom jag blev världsmästare under förra kongressen. Men jag har inte tränat mer än att jag använder lassot varje dag i arbetet med renarna, så jag behöver ingen annan träning.

I herrklassen vann Stepan Vanuyto från Jamal i nordvästra Sibirien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".