Mikhail Pogodaev, Association of World Reindeer Herders, WRH, styrelseordförande
WRH styrelseordförande Mikhail Pogodaev presenterar Jåhkåmåhkke deklarationen. Foto: Marja Påve/ Sameradion & SVT Sápmi
#6WRHC

Deklaration visar världens renskötares gemensamma vilja

Kongressen för världens renskötarfolk, WRHC, har beslutat vad som är viktigt att jobba med i de kommande fyra åren, i Jokkmokks deklarationen.

Under sista mötesdagen antog Världskongressen för renskötare den så kallade Jåhkåmåhkke deklarationen, styrdokumentet om de kommande årens prioriteringar.

Renskötarfolk från 21 olika renskötselområden i tio olika länder är delegater på kongressen, som är Association of World Reindeer Herders högsta beslutande organ. De har under det fem dagar långa mötet i Jokkmokk gemensamt kommit fram till vilka områden som är viktiga att uppmärksamma.

Högre utbildning anpassad för renskötare är en av sakerna som lyfts, det behövs utbildning som tar tillvara deras speciella kunskaper, det ses också viktigt för de urfolksspråk som håller på att försvinna. Även vikten av att urfolk och renskötare ska vara med i förvaltningen av skyddade områden lyfts i deklarationen. Traditionell kunskap och att tillgången till betesmarker säkras kommer bli ännu viktigare frågor framöver på grund av klimatförändringarna, redan idag är det ett hårt tryck på betesmarkerna.

Man beslutade även att godta den svenska delegationens förslag om att kongressen ska skriva en resolution om Gállok, och kongressen stödjer Jåhkågasska samebys kamp mot gruvbrytning i Gállok.

Jåhkåmåhkke deklarationen är uppdelad i dessa ämnen:

- Utbildning, språk, forskning och förvaltning
- Ekonomisk utveckling, unga, traditionell matkultur och hantverk
- Biodiversitet, skyddade områden och traditionell urfolks kunskap
- Fragmentering av betesland
- Hälsa och välbefinnande
- Taiga renskötsel
- Internationellt samarbete och information

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".