Anja Taube, Sametingets kanslichef
Anja Taube, Sametingets kanslichef. Foto: Lars-Ola Marakatt/ Sameradion & SVT Sápmi

Sjukfrånvaron ökar på Sametinget varje år

Anja Taube: Det ska man naturligtvis uppmärksamma
1:05 min

Sjukfrånvaron ökar årligen på Sametinget och 2016 låg den över genomsnittet för statliga myndigheter.

Trots det är inte kanslichefen Anja Taube orolig.

- Om vi tittar från 2014 till 2016 så har den totala sjukfrånvaron ökat, men den är ju fortfarande låg. Men en ökning är ju en ökning, och det ska man naturligtvis uppmärksamma och det har vi ju gjort.

Sjukfrånvaron har ökat på Sametinget sedan 2014, och befinner sig nu över genomsnittet för statliga myndigheter. På två år har den gått från 3,6 procent upp till 5,5 procent för de anställda.

- Sametinget är ju inte en så stor arbetsgivare. vi är ju ett 50-tal anställda, och det innebär ju att om vi har en eller två långtidssjukskrivna ett år så syns det direkt i statistiken.

Anja Taube säger att det är viktigt att vara uppmärksam på om flera medarbetare blir sjukskrivna på en kort tid, men att det nu handlar om några personer som är sjukskrivna under längre tid.

- Men en eller två långtidssjukskrivna hos oss, det kan ju vara långvarig sjukdom, det kan ju vara sånt som man som arbetsgivare inte alls kan påverka, säger Anja Taube, kanslichef på Sametinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".