Sameby kritisk mot nya gruvplaner

Muonio sameby är kritisk mot företaget Abecede, som vill öppna gruvan i Kaunisvaara utanför Pajala. Tomas Sevä tycker att samebyn hållits utanför processen.

– Det här är ju ett dödsdömt projekt, frakta malm med lastbil och inte ha den infrastruktur som behövs. Och samtidigt inte ha någon kontakt med samebyn. Då är man illa ute, säger Tomas Sevä till P4 Norrbotten.

Det var förra veckan som Northland resources konkursbo och företaget Abecede träffade en principöverenskommelse om en affär där Abecede köper hela gruvan. Det återstår flera delar innan dess, men målet är att starta verksamheten med cirka 350 anställda nästa sommar.

Muonio sameby och Northland hade avtal om olika miljöprojekt, och nu vill samebyn att Abecede tar över dem.

– Det handlar om att slutföra påbörjade projekt och starta de nya projekt som var till för att mildra de negativa konsekvenserna, säger Tomas Sevä.

Mats Leifland är projektledare och styrelseordförande i Abecede. Han säger så här om kritiken om att samebyn hållits utanför:

– Vi har ju fört förhandlingar med konkursförvaltaren om ett möjligt förvärv utav gruvan och i ett sådant läge har man inte möjlighet att informera alla. Nu när vi har haft möjlighet att offentliggöra detta så kan vi påbörja det arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".