Ripa. Foto: SVT
Ripa. Foto: SVT

Färre sålda jaktkort

Sämre tillgång på ripa än normalt leder till att färre jaktkort har sålts inför småviltsjakten i Norrbotten, enligt länsstyrelsen. Hittills har det sålts en tredjedel så mycket jaktkort jämfört med förra året.

Sista ripinventeringen i Norrbotten är gjord i helgen och nu avvaktar länsstyrelsen forskaråsikter innan beslut tas om minskat jakttryck i länet.

Det normala är att det säljs 300 jaktdygn på 100 kvadratkilometer stort område.

Ett av de alternativa lösningarna som jakthandläggare Nicklas Tuorda ser är
att sänka det totala jakttrycket, så att det får jagas färre dagar på varje område.

Inför fredagens jaktstart i Norrbotten hinner dock inget ändras enligt länsstyrelsen i Norrbotten.

Men en förändring i reglerna för småviltsjakt ovan odlingsgränsen och på renbetesfjällen i Norrbotten, Västerbotten och Jämtlands län från och med i år är att

De som är fast bosatta i Sverige och svenska medborgare får starta småviltsjakten den 25 augusti, för övriga är det inte tillåtet att jaga småvilt förrän den 16 september

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".