Kronprinsessan Victoria närvarade vid Sametingets öppnande i Kiruna, augusti 2009
Kronprinsessan Victoria närvarade vid Sametingets öppnande i Kiruna, augusti 2009 Foto: Krister Larsson/ TT
Sametinget

Kronprinsessan kommer till Sametingets öppnande

Hovet meddelar nu att kungen beslutat att kronprinsessan Victoria kommer att närvara vid Sametingets öppnande och invigning nästa vecka.

Som Sameradion & SVT Sápmi tidigare rapporterat kommer kung Carl Gustaf inte att närvara vid Sametingets öppnande nästa vecka. Ingen från kungahuset hade tid att delta, enligt kungliga hovet, men nu har hovmarsalk Lars Erik Tindre meddelat Sametingets kansli att kungen vid deras planeringsmöte beslutat att kronprinsessan kommer att närvara vid öppnandet och invigningen av Sametingets sjunde mandatperiod på onsdag den 30 augusti i Östersund.

Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson är glad över kungens beslut och gläder sig över att kronprinsessan kommer. 

- Det är glädjande och hedrande att kronprinsessan Victoria närvarar vid Sametingets öppnande och invigning. Det kändes som ett hack i planeringen när ingen representant från kungahuset skulle närvara men jag har närt en förhoppning om att hovet med lite förändringar i sin kalender kunde ändra sig och tacka ja till vår inbjudan, säger Stefan Mikaelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".