Tiina Johansen
Tiina Johansen Foto: Anne Marit Päiviö, Sameradion & SVT Sápmi

Hård kamp för barnens utbildning i samiska gav resultat

Tiina Johansen: Det kändes helt fantastiskt bra
1:06 min

Tiina Johansens barn i Luleå fick samisk undervisning med gamla ortografin. Efter diskussioner fick barnen undervisning via Sameskolstyrelsens fjärrundervisning. Men i våras meddelade kommunen att fjärrundervisningen skulle upphöra - de hade hittat en lärare i nordsamiska.

Men Tiina Johansen ansåg att läraren inte uppfyllde kraven för hennes barns utbildning och efter en hård kamp har de nu fått beskedet att barnen får fortsatt rätt till fjärrundervisningen.

- Det kändes helt fantastiskt bra, vi tänkte att vi kommer inte orka fortsätta övertyga dem. Vi har varit aktiva i den här frågan sedan vi flyttade till Luleå 2014. Pratat sönder oss. Nu hade vi nått den punkten att om det inte vänder nu så ger vi upp och barnen kommer inte att få samisk utbildning.

Är det från läsår till läsår som barnens utbildning beslutas? Finns det inga långsiktiga lösningar?

- Vi trodde i fjol att det var en långsiktig lösning och gemensam förståelse med kommunen men tydligen kan man ändra på besluten eller så har vi missförstått varandra. Jag vet inte om det här är en permanent lösning, säger Tiina Johansen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Med:

 

Nyckelord:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".