Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Staare/Östersund

Sametinget invigs - följ hela veckan hos Sameradion & SVT Sápmi!

Publicerat torsdag 24 augusti 2017 kl 12.29
Duommá Sarri: Lea deaŧalaš vahkku
(6:28 min)
Sametingets plenum i Tråante
(Arkiv) Sametingets plenum i Tråante, februari 2017. Foto: Maria Dahlgren/SVT Sápmi

Ovisst val av politisk ledning. Högtidlig invigning. Skarp debatt om samekonventionen. Följ sametingsveckan hos oss, genom fem dagars livesändning på webben och löpande rapportering på sociala medier, i radio och TV!

Vilken politisk ledning vill du se i Sametinget och varför? Diskutera här!

På måndag klockan 10:30 inleds veckan med att styrelseordförande Håkan Jonsson bjuder in övriga partiledare till ett möte med representanter från regeringskansliet.

Under två timmar ska de prata om ett förslag på konsultationsordning mellan Sametinget och regeringen, samt även beröra frågan om Nordisk Samekonvention då regeringens egen utredare ska presentera sin juridiska analys av konventionen.

Efter det, 13:00 hålls ett seminarium om psykosocial samisk hälsa. Lite senare samma dag, 15:30 startar plenum som pågår fram till 18:00. Här ska man bland annat välja en tillfällig valberedning som ska jobba med förslag på hur man ska tillsätta nya styrelsen samt de olika nämnderna.

På tisdag 08:00 är det fotografering för det nya Sametinget, på rådhusets trappa. Efter det hinner ledamöterna äta sin frukost innan det konstituerande plenumet fortsätter 10:00 - 18:00.

Valen som ska göras under det konstituerande plenumet är följande:

 • Sametingets ordförande
 • Presidium
 • Styrelse
 • Styrelseordförande
 • Samiskt parlamentariskt råd
 • Styrelse till Samiskt parlamentariskt råd
 • Kulturnämnd
 • Näringsnämnd
 • Rennäringsnämnd
 • Språknämnd
 • Nämnden för Sameskolstyrelsen
 • Ungdomsråd 
 • Valnämnd
 • Valberedning

Förutom dessa val så finns ärendet Nordisk samekonvention på dagordningen.

På onsdag är det invigning av det nya Sametinget med bland andra Kronprinsessan Victoria på plats.

09:45 startar invigningen som hålls på Mittuniversitetet och pågår fram till 12:00. Efter lunch är det avsatt tid för rundabordssamtal alternativt seminarium och på kvällen är det mingel och festmiddag med speciellt inbjudna gäster.

På torsdag ägnas dagen åt Nordiska Samekonventionen. Från 09:00-12:00 är det paneldebatt och tid för frågor.

På plats finns även ledamöter från Sametingen i Norge och Finland och i panelen sitter:

 • Mattias Åhrén, professor i urfolksrätt, Tromsø universitet 
 • Geir Ulfstein, professor vid institutet för offentlig rätt, Oslo universitet 
 • Martin Scheinin, professor i stats- och folkrätt, European University Instistute 


Efter lunch hålls det slutna möten mellan ledamöterna från de tre Sametingen. 14:30 -15.30 sammanfattas dagens möte om Samekonventionen.

På fredag fortsätter det konstituerande plenumet från 08:30 - 15:00. Här finns en möjlighet att plenum redan hunnit klart med alla valen och det återstår därför att se om hela fredagen behöver avsättas till plenumsmöte.

Sameradion & SVT Sápmi finns på plats i Östersund under hela veckan och kommer att sända live på webben från plenum, invigningen och paneldebatten om samekonventionen.

Exakta tider för sändningarna publiceras allt eftersom här på oddasat.se.

Du kan också följa händelserna i Östersund i våra radiosändningar i P2 och P6 på morgonen 06:35-08:00 och på eftermiddagen 15:00-16:00. TV-Oddasat ser du i SVT2 kl 17:30 måndag-fredag.

I övrigt rapporterar vi fortlöpande under hela veckan här på webbsajten samt på twitter, instagram, facebook och snapchat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".