foto: Olle Liman/SVT Sápmi
foto: Olle Liman/SVT Sápmi

Tannak begärt i konkurs - renägare i flera samebyar drabbas

Efter att ha gått i miljonunderskott flera år i rad har företaget Tannak begärt sig själva i konkurs i förra veckan. Flera samebyar som köpt GPS-halsband drabbas.

För tillfället kan inte den precis nyinsatta VD:n Bobby Carlsson nås då han sitter på SSR:s ordförandekonferens. 

Raedtievaerie, Sirges sameby, och Leavas och Gabna är några av byarna som låtit sätta upp master för att kunna använda Tannaks GPS-halsband för att se vart deras renar befinner sig där det inte är mobiltäckning.

Bland annat har Sirges satsat närmare en miljon kronor. Även i Leavas rör det sig om stora summor pengar som satsats. Men stora problem med sändarnas kvalité har gjort att systemet inte fungerat tillfredsställande. I Sarek har inte ens renskötarna satt upp tillräckligt mycket master för att systemet ska fungera berättade ordförande Jakob Nygård i början av den här månaden.

Enligt offentliga siffror har bolaget gått med miljonförluster flera år i rad. Trots det gjordes nyanställningar 2016. Totalt jobbar det fyra personer i bolaget. Ifjol gjorde bolaget en förlust med 4,6 miljoner, och året innan var förlusterna lika stora.

Har du drabbats? Ta kontakt med mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".