Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Silje Opdahl Mathisen/pressbild Oslo universitet
1 av 2
Silje Opdahl Mathisen/pressbild Oslo universitet Foto: Pressbild/Oslo universitet
På Siida samemuseum i Anár/Enare pågår en internationel museikonferens i veckan.
2 av 2
På Siida samemuseum i Anár/Enare pågår en internationel museikonferens i veckan. Foto: Linda Tammela/YLE Sápmi

Forskare: ”viktigt hur samer framställs på museer”

Gått från anonyma fotografier till namngivna porträtt
8:03 min

Hur samer framställs i museernas utställningar är ett av ämnena som lyfts upp på en internationell museikonferens i Anár, Finland. Museerna har många besökare och bidrar till upplysning så det är en viktig fråga menar Silje Opdahl Mathiesen, Oslo universitet.

Speciellt under sommarmånaderna är det populärt att gå på museum. När Sveriges museer frågade tusen personer svarade åtta av tio att de besöker något museum under semestern. Just med tanke på hur många museerna når är det här en viktig fråga, säger Silje Opdahl Mathiesen som doktorerar i hur samer framställs i museernas utställningar.

I sin avhandling har hon kollat på 14 utställningar i sex museer i både Sverige och Norge. Det är utställningar som producerats från 1972 till 2007 och finns att se idag, både i nationella och samiska museer. Det hur det samiska framställs har förändrats genom åren.

- På 2000-talet har det blivit mer individualiserat, från att varit anonyma fotografier så får man veta vilka människorna är och föremålen blir också beskrivna med sin unika historia.

Hon säger också att den viktigaste skillnaden mellan de samiska museerna och nationalmuseerna är att de har helt olika perspektiv, där den första berättar om ”oss” medan nationalmuseerna berättar om ”dem”.

- De kan framställa samma objekt men historierna blir olika på grund av de olika perspektiven.

Även att museerna har olika ekonomi spelar också in, utställningarna står längre än de var tänkta att göra och de kan inte alltid förändras i takt med att samhället gör det.

- De samiska museerna är så pass små att det är svårt för dem att göra utställningar som oftare bytts ut.

Siida samemuseum i Anár/Enare är just nu i färd med att producera en ny utställning där Silje Opdahl Mathiesen är en av dem som är med på expertmötet som de har i samband med det. Det finns en del saker som hon ser är viktigt att ta med när en ny utställning görs.

– Att samisk kultur inte bara är en kultur, det finns en mångfald. Det är något som jag tror de på Siida är väldigt medvetna om men frågan är hur det ska visas i en museums-utställning. En annan sak som jag tror är viktigt att få fram är den samiska historien, att man inte bara blir upptagen av samtiden, att man också visar att man har rötter i en historia.

Nyligen uppmärksammades skyltning om samer i en nöjespark i Halmstad, där besökare reagerat över texten som innehöll bland annat beskrivningar om ras. Hur länge till tror du att vi får hållas med sådant? 

- Det kan man bara undra, jag såg på texten och för att säga det snällt så är den väldigt föråldrad även för att vara skriven på 1970-talet. Att man opererar med begrepp som primitivitet och ras, det hör inte heller hemma på 70-talet. Det positiva i det här är att publiken till slut reagerar på sådana här texter och därigenom blir man kvitt det, säger Silje Opdahl Mathiesen och tillägger att museerna här har en viktig folkupplysningsroll och därigenom kanske vi slipper sådana texter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".