Samiska kulturdagar i Fatmomakke

Laila Dearga: Fatmomakke är en samisk kyrkplats med gammal historia
1:12 min

Sprida information om samer är viktigt när Vilhelmina samiska kulturdagar arrangeras i helgen.

Nu är det dags för Vilhelmina samiska kulturdagar där kan man som gäst tävla i lassokastning, lära sig samiska fraser, lyssna på konsert och äta sig mätt på värmande renköttsoppa, säger Laila Dearga Minoritetssamordnare på Vilhelmina samisk förvaltningskommun.

 - Men i år så tyckte våran samrådsgrupp att vi skulle vara i Fatmomakke så att det är nytt för i år och det har vi inte provat förut.

Det är tredje gången som Vilhelmina, samisk förvaltnings kommun arrangerar samiska kulturdagar som i år arrangeras för första gången i  Fatmomakke. Anledningen är att Fatmomakke är en samisk kyrkplats med gammal historia säger Laila Dearga.

Samiska kulturdagar inleds på torsdag kväll med invigning och mingel och fortsätter hela helgen. Bereda skinn och skohö, lassokastartävling och lära samiska fraser är något besökaren för vara med om. De äldre får sjunga samiska psalmer och Pavva Pitja uppträder i fatmomakke kyrka.

- Det är psalmer som vi ska sjunga på samiska och det är en ny variant för oftast är det på majoritets språket svenska, men nu är det omvänt och de äldre får rösta på vilken psalm som vinner, säger Laila Dearga, Minoritetssamordnare på Vilhelmina samisk förvaltningskommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".