Varningsskylt för svag is. Arkivbild: Peter MyrHamrin/SVT Bild.
Varning för svag is. Arkivbild: Peter MyrHamrin/SVT Bild.

Vill ha säker transportled från Vaisaluokta

Vaisa sameförening vill anlägga en säker transportled mellan Vaisaluokta och Enonjalme. Nu har de fått över 500 000 till förstudie.

Samefonden har beviljat Vaisa sameförening 581 500 för att med hjälp av Sweco Environment AB göra en förstudie för att se om det är möjligt att göra en transportled mellan Vaisaluokta och Enonjalme.

Transportleden är tänkt att anläggas i området längst upp i Luleälv i direkt anslutning till fjällsjön Akkajaure för att bland annat minimera riskerna med drunkningsolyckor.

Det långsiktiga målet med en säker transportled är att skapa en tryggare miljö med säkrare förflyttningar för rennäringen och boende i Vaisaluokta och Enonjalme.

Vaisa sameförening är en intresseförening för samer tillhörande Sirges sameby. Föreningen och har sitt säte i Porjus, Jokkmokks kommun. Och efter at transportleden är färdigställd är det tänkt att den att ska förvaltas av sameföreningen och dess medlemmar.

Annelie Päiviö ledamot i arbetsgruppen transportled Vaisaluokta-Enonjalme säger till Sameradion att projektet kommer tidigast att starta på våren 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".