Stefan Mikaelsson
Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
#sametinget

Tillfällig valberedning utsedd av plenum

Oscar Sedholm: Risk för styrelse som kommer att falla
2:16 min

Alla partier ingår i valberedningen vars viktigaste uppdrag är att föreslå den nya politiska ledningen för Sametingets kommande mandatperiod.

Det blev ett snabbt plenum när det inleddes på måndagseftermiddagen i Staare/Östersund.

På mindre än en halvtimme hann ordföranden Stefan Mikaelsson hålla inledningsanförande, ropa upp ledamöterna och klubba igenom beslutet om en tillfällig valberedning.

31 lågmälda och sammanbitna ledamöter tog vid halvfyratiden plats i plenisalen på ett av hotellen i Östersunds centrum. Kanske ett tecken på att det är mycket som står på spel för partierna i förhandlingarna om positionerna inför bildandet av styrelse.

Förutsättningarna är relativt klara; på ena sidan Jakt- och fiskesamerna och LPSS med 12 mandat, på andra Samelandspartiet, Guovssonásti, Vuovdega med 15 mandat och däremellan fyra partier med ett mandat vardera.

Strax innan klockan 16.00, en knapp halvtimme efter att plenum inleddes med Samefolkets sång, ajournerades mötet och den tillfälliga valberedningen hade fått i uppdrag att återkomma med förslag på hur styrelsen och nämnderna ska tillsättas.

Direkt när mötet startade kom det förslag på att valberedningen ska bestå av nio personer, en från varje parti. Plenum godtog det enhälligt.

Därefter föreslog varje parti en ledamot var och så här ser den tillfälliga valberedningen ut:

  • Oscar Sedholm, Jakt- och fiskesamerna (sammankallande)
  • Paulus Kuoljok, Samelandspartiet
  • Lars-Jon Allas, Guovssonásti
  • Martin Lundgren, Vuovdega
  • Torkel Stångberg, Landspartiet svenska samer
  • Simon Wetterlund, Samerna
  • Lars-Paul Kroik, Álbmut
  • Christina Åhrén, Min geaidnu
  • Lars-Wilhelm Svonni, Samiska folkomröstningspartiet

När plenum återupptas på tisdagen så förväntas valberedningen kunna lägga fram förslag på hur styrelsen ska tillsättas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".