Per-Olof Nutti, (SáR) och Håkan Jonsson, (JoF) två tänkbara styrelseordförande.
Per-Olof Nutti och Håkan Jonsson. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
KOMMENTAR

Ovisst med Sametingets nya ledning

Nu ska Sametingets nya ledning formas. Men det är fortfarande oklart vilka som ska styra. Nu väntar slutförhandlingar för att hitta en regering för de kommande fyra åren.

Sametingets nyvalda ledamöter har idag samlats i Östersund för det första mötet efter valet i maj. Huvuduppdraget är att bilda regering och utse ledamöter till styrelser och nämnder.
Sametingets plenum utsåg idag därför tillfällig valberedning med Oscar Sedholm (JoF) som sammankallande – valberedningen ska sondera terrängen och lägga fram namnförslag för plenum.
Men det är ett minst sagt ovisst läge.


Valet i maj har inte gett någon tydlig majoritet – det står i princip mellan två koalitioner i varsin ringhörna.
I ena hörnan rennäringspartierna Samelandspartiet, Guovssonásti och Skogssamerna som tillsammans har 15 mandat – vilket innebär att ett mandat saknas för att bilda ett majoritetsstyre.
I den andra hörnan nuvarande styrelsepartierna med Jakt- och fiskesamerna och Landspartiet svenska samer med sammanlagt 12 mandat.

Mitt emellan dessa finns fyra partier med varsitt mandat; Albmut, Min geaidnu, Samerna och Samiska folkomröstningspartiet.
Dessa partier är just nu föremål för kraftiga uppvaktningar från de två koalitionerna och rent matematiskt är rennäringskoalitionen i förarsätet.
De behöver stöd från ett parti för att bilda en majoritetsstyrelse medan den andra koalitionen behöver stöd från alla fyra partier.

Frågetecknen är flera:
Vilket av småpartierna är beredda att axla ett ledningsansvar för de kommande fyra åren?
Både Min geaidnu och Samerna är brända efter den gångna mandatperioden. Min geaidnu satt i styrelsen under den gångna mandatperioden men tappade tre av fyra platser efter valet maj. Detta kan också tillskrivas interna konflikter i partiet.
Partiet Samerna har spelat en framträdande roll i Sameskolstyrelsen, där det stormat rejält. Detta tillsammans med interna stridigheter även hos Samerna kan ha bidragit till att de halverade sitt väljarstöd.

Vad kan de större partierna erbjuda småpartierna som tack för sitt stöd?
Albmut har under den gångna mandatperioden varit en del av Jakt- och fiskesamernas regeringsunderlag. Men partiledaren Lars Paul Kroik upplever att kommunikationen och informationen om styrelsearbetet varit obefintligt.
Även detta kan ha en avgörande betydelse i försöken att bilda regering.

Vilka småpartier har de ideologiska förutsättningarna att ingå en koalition med rennäringspartierna?
Och hur ska man enas om ett politiskt handlingsprogram?
Både Albmut och nya Samiska folkomröstningspartiet har sitt stöd från samer utanför samebyarna och ligger ideologiskt långt ifrån rennäringspartierna. De har helt skilda uppfattningar i centrala frågor, bland annat om hur de samiska rättigheterna ska fördelas.
Det är svårt att se dessa partier ingå i en politisk allians under fyra år. Det är också en matematisk uppförsbacke för Håkan Jonsson och Jakt- och fiskesamerna i strävan efter regeringsmakten.


Det finns med andra ord en risk för att Sametinget får svårt att bilda en majoritetsregering som kan hålla i fyra år.
Ett av alternativen är att någon av koalitionerna bildar en minoritetsregering enligt samma modell som den svenska regeringen.
Detta kräver stor förhandlingsskicklighet och kompromissvilja för att få skapa ett fungerande parlament.
Men det kan också innebära att Sametinget får fortsatt svårt att komma till beslut i centrala politiska frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".