Petter Stoor
Jon Petter Stoor. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Staare/Östersund

Psykolog vill se krafttag gällande psykisk ohälsa bland samer

Jon Petter Stoor: I rapporten lyfter vi sju olika saker
1:24 min

Igår inför Sametingets plenum hölls ett seminarium om psykosocial hälsa. Sametingets tidigare projektledare och psykologen Jon Petter Stoor gick igenom resultatet av den kunskapsöversikt om samers psykosociala ohälsa som han sammanställde år 2016.

Stoor anser att Sametinget borde ta större ansvar.

-  Sametinget måste få arbeta fram ett mandat och jobba med det, och man måste också arbeta fram resurser till att göra det. Så att man har personer anställda som kan informera politikerna, de har man ju inte idag, till skillnad från Sametingen i Norge och Finland som har hälsoavdelningar. Men det handlar ju om att man måste börja bygga upp den kunskapen så att man kan vara den blåslampan för annars blir man bortspelad av landsting och regering i de här frågorna.

Nu är ju behovet stort, vilka åtgärder föreslår du?

-  I rapporten lyfter vi sju olika saker, som både handlar om att bygga upp mera kunskap, att vi behöver ett centrum för samisk hälsoforskning, att vi behöver göra mycket mer studier. Men också att åtgärda de problem som finns idag, till exempel att vårdpersonal måste ha bättre kultur- och språkkompetens, att det måste finnas samiska behandlingsalternativ och så vidare, säger psykologen Jon Petter Stoor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".