Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sametingets ledamöter samlade för fotografering vid rådhuset i Östersund
1 av 2
Sametingets ledamöter samlade för fotografering vid rådhuset i Östersund. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Lars-Miguel Utsi, Per-Olof Nutti och Håkan Jonsson under valvakan i Luleå.
2 av 2
Lars-Miguel Utsi, Per-Olof Nutti och Håkan Jonsson under valvakan i Luleå. Foto: Sameradion & SVT Sápmi
Staare/Östersund

Klart med maktskifte i Sametinget

Allt pekar nu på ett maktskifte i Sametinget. Den nuvarande oppositionen har enligt uppgift säkrat stöd för att bilda regering. Oppositionen bekräftar nu maktövertagandet.

Sametingets 31 nyvalda ledamöter har under morgonen samlats i Östersunds pampiga rådhus. Här kan de känna av de samehistoriska vingslagen – det första samiska landsmötet på svensk sida hölls nämligen här 1918.

Nu är Sametingets ledamöter själva med om att skriva historia då tingets sjunde mandatperiod ska invigas i Östersund i veckan. Och idag ska den nya politiska ledningen väljas. Och nu talar allt för att det blir ett maktskifte.

Enligt uppgifter till Sameradion & SVT Sápmi så har den nuvarande oppositionen säkrat regeringsstöd från partierna Samerna och Samiska folkomröstningspartiet.

Det här innebär att Samelandspartiet, Guovssonásti och Skogssamerna tillsammans med Samerna och Samiska folkomröstningspartiet har 17 av 31 mandat – vilket ger en relativ säker majoritet.

Det här bekräftas nu av den nya konstellationen som aviserar ett pressmeddelande och en pressträff så fort valen genoförts.

Partiledaren för Landspartiet svenska samer, Lars-Jonas Johansson, bekräftar ocksåi ett inlägg på Facebook att de tillsammans med Jakt- och fiskesamerna nu mister makten.

Under dagen kommer det politiska läget att klarna då valen till styrelse och nämnder sker – och då väljs också styrelseordföranden, den främsta politiska ledaren för Sametinget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".