Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Staare/Östersund

Per-Olof Nutti vald till ny styrelseordförande i Sametinget

Uppdaterat tisdag 29 augusti 2017 kl 13.20
Publicerat tisdag 29 augusti 2017 kl 11.20
Per-Olof Nutti
1 av 3
Per-Olof Nutti, Samelandspartiet, blir mest troligt ny styrelseordförande. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
Partierna som bildar styrelse
2 av 3
Partiledarna för de fem partierna som bildar styrelse i Sametinget. Fr.v: Simon Wetterlund, Samerna. Lars-Wilhelm Svonni, Samiska folkomröstningspartiet (sittande). Per-Olof Nutti, Samelandspartiet. Marita Stinnerbom, Guovssonásti. Lars-Miguel Utsi, Guovssonásti. Jan Rannerud, Vuovdega. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
Sametingets plenum Östersund
3 av 3
Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Efter månader av ovisshet och spekulationer, står det nu klart att det blir maktskifte i Sametinget, med ny styrelse och styrelseordförande.

De tidigare oppositionspartierna Samelandspartiet, Guovssonásti och Vuovdega-Skogssamerna tar makten med hjälp av de två enmandatspartierna Samerna och Samiska folkomröstningspartiet.

Innan plenum ajournerades till efter lunch, meddelade dessa partier att de ingått i valteknisk samverkan.

Val av styrelse klubbades igenom strax efter 13:00 på tisdag eftermiddag efter att de fem partierna deklarerat att de kommer att ta makten, med 17 mandat.

Det här innebär att Sametingets största parti Jakt- och fiskesamerna går i oppositionen tillsammans med Landspartiet svenska samer, Álbmut och Min Geaidnu, som tillsammans har 14 mandat.

Jakt- och fiskesamerna och Landspartiet svenska samer har också deklarerat at de ingått i valteknisk samverkan. Álbmut har deklarerat att de inte ingått i valteknisk samverkan med något parti. Medan Min Geaidnu inte framförde någonting i det här sammanhanget.

Per-Olof Nutti valdes till ordförande i den nya styrelsen som ser ut så här:

  • Per-Olof Nutti, Samelandspartiet
  • Britt Sparrok, Samelandspartiet
  • Lars-Miguel Utsi, Guovssonásti
  • Marita Stinnerbom, Guovssonásti
  • Lars W Svonni, Samiska folkomröstningspartiet
  • Jan Rannerud, Vuovdega
  • Anders Kråik, Samerna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".