Britta Marakatt Labba.
Britta Marakatt Labba. Foto: Anna Sunna/Sameradion & SVT Sápmi

Britta Marakatt-Labba tilldelas John Savios konstnärspris

Britta Marakatt-Labba: Mearkaša hui ollu
7:02 min

Konstnären Britta Marakatt-Labba tilldelas det norska John Savio-priset. Prissumman är på 150 000 norska kronor.

- Jag har vetat om att jag får priset sedan juni månad och fått smälta den informationen nu ett tag. I början när jag fick höra det kändes det inte som sant, för det här priset kan man inte bara söka. Det är personer som nominerar konstnärer och då väljer juryn ut en. Det känns otroligt stort att få priset.

John Savio-priset tilldelas vart annat år till en konstnär med samisk bakgrund som verkat i Norge. Första gången priset delades ut var 2015, då gick det till konstnären Geir Tore Holm.

Kommer du ihåg vad du tänkte när du fick veta att du får priset?

- Vi var på väg till Kassel och jag hade med jojkare. Jag fick inte berätta åt någon om att jag får priset så när vi stod och väntade på tåget i Frankfurt så hade jag en sån konstig känsla, nästan som att jag var i en helt annan värld. När man helt plötsligt får ett sådant nyhet på sms var det som att jag inte kunde ta in det att jag är pristagare. Så jag fick låta den här nyheten att landa och när jag äntligen kom hem efter denna resa så sjönk det i mig att jag får priset. Det betyder otroligt mycket.

Priset på 150 00 norska kronor delas ut av Bildende Kunstneres Hjelpefond, i samarbete med med Samisk Kunstnerforbund och Nordnorsk Kunstmuseum.

Britta Marakatt-Labbas konstverk kommer att visas vid Nordnorsk Kunstmuseum från och med 21 oktober 2017.

Läs juryns motivering och mer om Britta Marakatt-Labbas konstnärskap på Bildende Kunstneres Hjelpefonds hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".