Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Partier som bildar styrelse
De fem partierna som bildar styrelse i Sametinget. Fr.v.: Simon Wetterlund, Samerna. Marita Stinnerbom, Guovssonásti. Lars-Miguel Utsi, Guovssonásti. Per-Olof Nutti, Samelandspartiet. Jan Rannerud, Vuovdega. Lars Wilhelm Svonni, Samiska folkomröstningspartiet. Foto: David Rydenfalk / Sameradion & SVT Sápmi
KOMMENTAR

Skör majoritet i Sametinget

Maktskiftet i Sametinget innebär en ny politik inom flera områden. Men det är en skör majoritet som tar över.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

I fyra år har Jakt- och fiskesamerna och Landspartiet svenska samer regerat med stöd av Min geaidnu och Albmut.

Partierna hade tre stora hjärtefrågor under mandatperioden;

  • ett godkännande av nordisk samekonvention,
  • förändring av dagens samebyar för att ge fler samer jakt- och fiskerättigheter
  • samt igångsättandet av en samisk sanningskommission.

Samekonventionen saknar stöd 

Nu tar en ny majoritet över rodret i Sametinget; Samelandspartiet, Guovssonásti, Skogssamerna, Samerna och Samiska folkomröstningspartiet. Dessa partier har stora invändningar mot den förra styrelsens politik.

Fyra av fem styrelsepartier sa inför valet i maj nej till den framlagda nordiska samekonventionen medan det femte, Samiska folkomröstningspartiet, varken sa ja eller nej.

Det innebär att det idag finns en majoritet mot konventionen – på fredag ska det nyvalda Sametinget behandla frågan och komma till beslut. Det blir en första fingervisning om den nya styrelsens ambitioner.

Ny politisk riktning 

När det gäller förra styrelsens förslag om att öppna samebyarna för fler samer så säger nya styrelsen nej.

-Vi ska göra ett omtag, säger den nya vice styrelseordföranden, Lars-Miguel Utsi, Guovssonásti.

När det till sist gäller samisk sanningskommission återstår att se hur den nya styrelsens ställer sig – frågan ska diskuteras vid ett seminarium i samband med den högtidliga invigningen på onsdag.

En stor del av Sametingets politik de gångna fyra åren står alltså under omprövning och mer detaljer kommer att presenteras i en gemensam regeringsförklaring framöver.

Risk för splittring

Frågan är dock om den nya styrelsen håller ihop i fyra år.

Tre av partierna står ideologiskt nära varandra; Samelandspartiet, Guovssonásti och Skogssamerna, som tillsammans har 15 mandat.

Men de två mindre partierna i styrelsen, Samerna och Samiska folkomröstningspartiet har delvis en annan ideologisk bas, framförallt när det gäller fördelningen av de samiska rättigheterna och synen på samebyarna.

Det kommer att krävas stor politisk skicklighet och kompromissvilja för att hitta en gemensam linje när det gäller rättighetsfördelningen.

Annars finns det stor risk att styrelsen spricker under mandatperioden.

Relaterat

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".