Partierna som bildar styrelse
1 av 3
Partiledarna för de fem partierna som bildar styrelse i Sametinget. Fr.v: Simon Wetterlund, Samerna. Lars-Wilhelm Svonni, Samiska folkomröstningspartiet (sittande). Per-Olof Nutti, Samelandspartiet. Marita Stinnerbom, Guovssonásti. Lars-Miguel Utsi, Guovssonásti. Jan Rannerud, Vuovdega. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
Josefina Skerk efter mötet med expertkommittén i Kiruna. Foto Mikaela Sjöstedt/ Sameradion & SVT Sápmi
2 av 3
Josefina Skerk efter mötet med expertkommittén i Kiruna. Foto Mikaela Sjöstedt/ Sameradion & SVT Sápmi
Lars-Jonas Johansson, LPSS. Foto: Anna-Karin Niia /Sameradion &SVT Sápmi
3 av 3
Lars-Jonas Johansson, LPSS. Foto: Anna-Karin Niia /Sameradion &SVT Sápmi
Staare/Östersund

Oro i nya oppositionen efter maktskiftet

Josefina Skerk: Bekymrad för allt det arbete vi har lagt ner
3:13 min

Efter maktskiftet vädrar den nya oppositionen en oro kring de stora frågorna som de drivit under mandatperioden som varit.

Under den gångna mandatperioden har Sametinget med Jakt- och fiskesamerna i spetsen drivit frågorna om nordisk samekonvention, samisk sanningskommission och en framtida samepolitik.

- Jag är rädd att de här kommer att läggas på is. Jag är bekymrad för allt det arbete vi har lagt ner under de här åren och att det kanske kommer att vara förgäves, eller att det kommer att innebära att man inte inkluderar alla samer, säger Josefina Skerk.

Men Marita Stinnerbom från Guovssonásti, som sitter i den nya styrelsen, menar att partierna i den nya ledningen kommer att jobba med frågan om framtida samepolitik.

- Det här är ju en knäckfråga som vi kommer att sätta igång och jobba med och börja prata om och diskutera och främst skapa en bred majoritet för det och ha en dialog med de som är berörda.

Hon menar att de förslag som kommit från förra ledningen i Sametinget inte har varit förankrade, vare sig hos icke renskötande samer eller inom samebyarna.

- Genom en god dialog tror jag vi kan hitta framsteg där vi kan hitta framåt i frågan, säger Marita Stinnerbom.

Men också Landspartiet svenska samers ordförande Lars-Jonas Johansson är bekymrad och ser fyra års arbete med framtida samepolitik, nordisk samekonvention och sanningskommissionen gå till spillo.

- Jag är nog lite rädd att de blir lagda på is eller att de grusas totalt. Som jag ser det är den här utvecklingen en förlust för oss samer som folk och det viker jag inte en tum på, säger Lars-Jonas Johansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".