Alice Bah Kuhnke håller tal på Sametingets invigning
1 av 2
Alice Bah Kuhnke håller tal under Sametingets invigning. Foto: SVT
Alice Bah Kuhnke håller tal under Sametingets invigning i Östersund.
2 av 2
Foto: Thomas Sarri/ Sameradion & SVT Sápmi

11 miljoner mer till Sametinget

Britt Sparrock: Oerhört glädjande nyhet
0:33 min

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke presenterade en stor nyhet i samband med sitt tal vid Sametingets invigning i Östersund. Sametingets förvaltningsanslag ökar nästa år med 11 miljoner kronor, året efter med ytterligare 5 miljoner kronor.

Under Sametingets invigning i Östersund presenterade Kultur- och demokratiminister, tillika sameminister Alice Bah Kuhnke en stor nyhet om Sametingets förvaltning. 

- Vackra ord ger inte frihet och självbestämmande, det gör politisk handling. Därför är jag stolt att här och nu kunna presentera den största satsningen någonsin på Sametinget. Sametingets förvaltningsanslag ökar nästa år med 11 miljoner kronor, året efter det med ytterligare 5 miljoner kronor, sa hon under sitt tal.

Dessutom får Ájtte, svensk fjäll- och samemuseum en ökning med en miljon kronor från och med nästa år. I budgeten kommer också en markant ökning till samisk kultur.

Under sitt tal tog Alice Bah Kuhnke bland annat upp rasismen och kränkningar mot samer historiskt och i nutid och hennes arbete för att stärka det samiska självbestämmandet.

- Samer har utsatts och utsätts för övergrepp kränkningar och rasism, därför är kunskap viktig, okunskap, brist på förståelse är hinder i kampen mot rasismen. Listan över det som skett i det förflutna är lång och den fylls på idag i Sverige 2017.

- Svenska staten har ännu inte i handling tagit ansvar för det som skett och sker, därför arbetar jag för stärkt samiskt självbestämmande. Sametingets röst är den viktigaste rösten i debatten om samisk historia, nutid och framtid, fortsatte hon.

- Ju starkare Sametinget blir, desto starkare blir den politiska kraften för samiskt självbestämmande. Ju starkare Sameting desto starkare oberoende från svenska staten. 

I sitt tal presenterade Alice Bah Kuhnke därefter den stora nyheten om en ökning av Sametingets förvaltningsanslag med 30 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".