1 av 2
Per Olof Nutti, Sámedikki ođđa stivraságadoalli doallá rahpansártni.
2 av 2
Per Olof Nutti, Sámedikki ođđa stivraságadoalli doallá rahpansártni. Foto: SVT

Vill omförhandla samekonventionen

Sametingets nya styrelse vill se en omförhandling av förslaget till Nordisk samekonvention. Det lyfte Per Olof Nutti i sitt tal under invigningen av Sametingets sjunde mandatperiod.

Per Olof Nutti tog tillfället i akt och höll ett 25 minuter långt tal. Bland annat vill han ha en omförhandling av nordisk samekonvention.

- Vi ska jobba för att förslaget till nordisk samekonvention omförhandlas, sa Per Olof Nutti i talet.

Han sa senare i en intervju i tv-sändningen från invigningen att det är för stora brister i konventionen när det gäller möjligheterna till ökat självbestämmande, för att de ska kunna anta den som den är nu. 

Den förra styrelseordföranden Håkan Jonsson har jobbat för att konventionen ska antas, och menar att konventionen skulle vara ett steg framåt i många frågor.

Sameminister Alice Bah Kuhnke som var på plats svarade att de avvaktar de tre sametingens processer med konventionsförslaget.

-  Jag och den svenska regeringen inväntar den process som pågår i den svenska sametinget och efter att de har gett besked om hur de vill ha det så får vi ta nästa steg tillsammans. Det här är ju inget som svenska regeringen lagt fram själv utan det är tre sameting och tre regeringar som tagit fram förslaget till den nordiska samekonventionen. 

De fem styrelsepartierna har skrivit ett dokument om vad de vill uppnå de närmaste fyra åren. Enligt Per Olof Nutti är första punkten det samiska självbestämmandet. 

- Vi ska stärka sametingets självbestämmande i frågor som berör alla samer. Samebyarnas självbestämmande i frågor som rör dem ska också stärkas, sa han i invigningstalet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".