1 av 2
Kronprinsessan Victoria pratar med deltagare vid öppningen av Sametinget. Foto Sameradion & SVT Sápmi.
2 av 2
Kronprinsessan Victoria pratar med deltagare vid öppningen av Sametinget. Foto Sameradion & SVT Sápmi.
Sametinget

Kronprinsessan: Väldigt stolt att bära kolten

Kronprinsessan Victoria var glad och stolt över att vara på Sametingets öppnande och att ha på sig sin kolt.

Kronprinsessan Victoria bar gaptan (kolten) som bortgångne storslöjdaren Lena Persson sydde inför Sametingets öppnade 2009, när kronprinsessan i dag var med på Sametingets öppnande i Östersund.

Lena Perssons dotter med nära och kära säger att det är en ära att kronprinsessan valt att bära kolten i dag. 

- Vad glad jag blir att höra det. Det är en väldigt vacker kolt som jag är väldigt stolt över att få bära. Det är en väldigt fin gåva, och jag fick ju möjligheten att träffa den fantastiska sömmerskan som gjort den, säger kronprinsessan. 

Hur är det att vara här i dag? 

- Det är väldigt starkt att vara här. Vi har hört många starka tal och fin jojk. 

Tidigare hade hovet meddelat att ingen från kungahuset skulle kunna närvara på öppnandet. Det beklagade Sametingets förre ordförande Stefan Mikaelsson. Men förra veckan kom nya besked från hovet.

- Vi hade möjligheten att titta på programmet och ibland finns det möjligheter för ändring, och jag är jätteglad att vi kunde komma hit. Det var ju några år sedan, det är kul att vara här. 

Kronprinsessan Victoria säger det är viktigt för henne att stärka samerna. 

- Överhuvudtaget att vi pratar om det rika land vi har. Med det vi har att erbjuda och det som utgör vårt land och där är ju samerna en väldigt stor och viktig del med deras kultur och allt det de bidrar med, avslutar kronprinsessan Victoria.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".