Per Olof Nutti, Sámedikki stivraságadoalli
Per Olof Nutti, Sámedikki stivraságadoalli Foto: SVT

Frågan om behovet av en samisk sanningskommission diskuterades

Per-Olof Nutti: Personligen tror jag det är bra att se om det behövs
2:19 min

Sametingets nya styrelseordförande Per-Olof Nutti vill se över arbetet med en samisk sanningskommission.

Såhär svarar han på frågan om han vill se en sanningskommission.

- Ja, det är nog en sån fråga som vi måste ta och titta över. Personligen tror jag det är bra att se om det behövs.

På Mittuniversitetet i Östersund hölls efter Sametingets invigning ett rundabordssamtal om en samisk sanningskommission. Med en panel som pratade på temat: Sanningskommission - behövs det?

Panelen diskuterade förutsättningarna för en samisk sanningskommission och även om Sametingets nya styrelseordförande Per Olof Nutti i sin regeringsförklaring påpekar att de ska jobba hårt med sanningskommissionen så är han inte helt säker på om den behövs.

- Det beror på vad vi ska ta fram för sanning. Det är helt beroende på vad vi ska belysa, säger Per-Olof Nutti.

Och Oscar Sedholm i Jakt- och fiskesamerna är orolig för vilken form, vilka som får delta i en samisk sanningskommission och vilka infallsvinklar man kommer ha i specifika frågor.

- Det är egentligen det som jag och många i mitt parti är oroliga över att de nya styrande i Sametinget avser att begränsa sanningskommissionens utsträckning.

Hur tänker du det, att de ska begränsa den tänker du?

- Något som skulle kunna hända, är att man enskilt fokuserar på tvångsförflyttningarna av nordsamiska renskötarfamiljer och därmed faller väldigt många av våra väljare bort i sydsamiskt område som berörts på ett helt annat sätt av tvångsförflyttningar och andra saker som exploatering till exempel, säger Oscar Sedholm.

Men specifikt på frågan tvångsförflyttningar svarar nya styrelseordförande Per-Olof Nutti så här.

- Det är en jätteviktig fråga och det berör just det här sanningskommissionsarbetet och det är en del av den politik som förts av svenska staten.

Hur tänker du då om de som också drabbades av de här tvångsförflyttningarna?

- Ja, precis, vice versa. Inte bara de som fick lämna, utan de som tog emot också. Och det är därför vi har de här problemen som vi har i den samiska världen. Det är en del av dem faktiskt. Och om man tänker lite djupare, så är det kanske ett bra forum, att börja luckra upp dem, säger Sametingets nya styrelseordförande Per-Olof Nutti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".