Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Staare/Östersund

Statens representanter varnar för omförhandling av samekonventionen

Publicerat torsdag 31 augusti 2017 kl 13.27
Mats Wiberg: Riskabelt med omförhandling
(2:14 min)
Staternas representanter i förhandlingar om Samekonventionen
Staternas representanter i förhandlingsdelegationerna gällande Nordiska Samekonventionen. Frv: Yrsa Nyman, sekreterare i finska delegationen. Kristin Ryan, ordförande i norska delegationen. Mats Wiberg, ordförande i svenska delegationen. Foto: Thomas Sarri / Sameradion & SVT Sápmi

Det är svårt att röra konventionstexten utan att öppna hela förhandlingen. Det var beskedet från staterna när nordisk samekonvention diskuterades idag.
Staternas representanter varnade också för omförhandlingar.

De tre sametingen är alla i färd att ta ställning till det framlagda förslaget till nordisk samekonvention, som förhandlats fram mellan representanter för både staterna och sametingen.

Som ett led i den processen har Sametinget idag kallat till ett seminarium i samband med plenum i Staare.

Vid seminariet har politiker från alla tre sametingen, statsrepresentanter och rättsexperter deltagit.

Olika juridiska analyser

Tre professorer var också inbjudna för att presentera sina analyser av konventionen - och dessa tre gör delvis olika analyser av konventionsförslaget.

Men alla tre var dock överens om att konventionstexten har sina brister – exempelvis när det gäller följande text i förordet: 

att konventionen inte hindrar att staterna, med beaktande av artikel 2 om minimirättigheter och artikel 4 om samernas rätt till självbestämmande, ger en rätt att bli införd i sametingets röstlängd till andra som anser sig vara samer och som har en nära anknytning till samisk kultur,

Detta kan tolkas som att det är staten som ska bestämma vilka som ska ha rösträtt i Sametinget – något som enligt professor Martin Scheinin saknar juridisk betydelse.

-Den strider mot specifika bestämmelser i konventionstext. Staterna kan inte motivera en maktbefogenhet att utan samernas samtycke utvidga sin lagstiftning om vem som är same, sa Martin Scheinin under seminariet.

Förändringsförslag

Scheinin har analyserat konventionsförslaget för Sametinget i Finland och han ger förslag på förändringar på tio punkter.

-Med dessa justeringar skulle det göra vara enklare för samerna att godkänna konventionen, menade Scheinin.

Med anledning av detta ställde sametingsledamoten Ingrid Inga, Samelandspartiet, en fråga till staternas förhandlingsrepresentanter, som fanns på plats.

-Är det möjligt att göra förtydliganden till konventionsförslaget i det här läget?

Staterna varnar

Men både norska förhandlingsdelegationens ordförande Kristin Ryan och svenska delegationsordföranden Mats Wiberg förklarade att konventionstexten inte går att röra utan att öppna förhandlingarna på nytt – och då startar förhandlingarna från noll.

Och Mats Wiberg höjde ett varnande finger för att nya förhandlingar kanske inte kan leda lika långt.

-Jag kan inte ge några utfästelser. Det kan gå åt andra hållet. Jag säger inte detta som ett hot utan som en egen reflexion. Det finns stora risker med att börja från början, sa Wiberg.

-Om man vill åtgärda exempelvis förklaringen om rösträtten så kan man exempelvis göra ett klargörande uttalande vid undertecknandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".