1 av 2
Från konventionsförslaget. Foto Sameradion & SVT Sápmi.
2 av 2
Från konventionsförslaget. Foto Sameradion & SVT Sápmi.

Stöd för fortsatta konventionsförhandlingar

Även sametingspresidenterna i Norge och Finland vill se fortsatta förhandlingar om en Nordisk samekonvention. Åtminstone vill man öppna upp vissa delar av förslaget för förhandling.

Enligt sametingets nye styrelseordförande Per Olof Nutti har de inte tagit beslut i frågan inom styrelsen, men han säger att det är åt det hållet de diskuterat. 

-  Möjligheten måste finnas att fortsätta de här förhandlingarna då konventionstexten som den är nu inte följer urfolksrättigheter.

Under fredagen ska frågan om Nordisk samekonvention tas upp på det svenska sametingets plenum i Östersund. Frågan har delat det svenska sametinget i två delar och väcker lika mycket diskussion nu som innan Sametingsvalet i våras.  

Nordisk samekonvention är det gemensamma förslaget från de tre sametingens, och de tre regeringarnas gemensamma förhandlingsgrupp. Arbetet med det här förslaget har tagit nästan tio år, och tanken är att förslaget ska öka det samiska självbestämmandet. 
De tre sametingen har inte beslutat än hur de slutligen ställer sig till det här förslaget. Det är det som regeringarna nu väntar på. 

- Allt arbete som lagts ner under så många år och den produkt som nu finns är ett viktigt steg för att sedan kunna ta ytterligare steg. Vi behöver stabil mark under fötterna, och det vill jag mena att Nordisk samekonvention är. Men jag inväntar det svenska sametingets process och tydliggörande, säger ansvarig minister Alice Bah Kuhnke. 

Det finska sametinget har haft uppe frågan för diskussion, och enligt styrelseordföranden Tiina Sanila Aikio är de eniga om att fortsätta de här förhandlingarna. 

-  Det var en tydlig signal från mötet om att föreslå de övriga två sametingen om att fortsätta förhandla i den här frågan och inte godta det här förslaget nu.

Sametinget president i Norge, Vibeke Larsen, är lite försiktigare i sin kommentar men är inne på samma linje. 

-  Det är inte önskvärt att öppna förhandling om hela konventionen, för då kommer staten kunna förhandla tillbaka på en del områden. Vi föreslår att en grupp sätter sig ner och jobbar med det här konkret och strategiskt med vad som är viktigt att få tydlighet i.

Oppositionspartierna i det svenska sametinget ser med oro på vad man kan tappa om man öppnar upp för fortsatta förhandlingar.  

-  I sådana fall hoppas jag att man kan vara väldigt specifika på vad det är vi vill omförhandla så vi inte öppnar för något väldigt brett. För man ska vara medveten om att även om vi kanske inte tycker att det här är precis vad vi vill ha, så är det kanske så att regeringen tycker att det här är lite mer än vad de egentligen är villig att ge, säger Josefina Skerk, Jakt- och fiskesamerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".