Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ingrid Inga, Samelandspartiet
1 av 3
Ingrid Inga, Samelandspartiet. Foto: Thomas Sarri / Sameradion & SVT Sápmi
Håkan Jonsson
2 av 3
Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna. Foto: Thomas Sarri / Sameradion & SVT Sápmi
Marita Stinnerbom, Guovssonásti
3 av 3
Foto: Thomas Sarri, Sameradion & SVT Sápmi
Staare/Östersund

Sametingets styrelse vill ha samnordiskt svar om samekonventionen

Sametingen bör ha en gemensam linje när det gäller nordisk samekonvention. Det föreslog Sametingets styrelse, när plenum idag öppnade debatten om frågan.

Sametingets nyvalda ledamöter ska i Staare idag behandla en enda punkt på dagordningen: förslaget till nordisk samekonvention.

I januari lade staternas och sametingens förhandlingsdelegation fram sitt förslag till en nordisk samekonvention. Därefter har debattens vågor gått höga – förslaget har förkastats av tunga organ som Samerådet och Svenska samernas riksförbund, medan Sametingen ännu inte tagit ställning.

Majoritet för omförhandling

I Sametinget i Sverige finns det idag en majoritet för att kräva omförhandling, även finska Sametinget lutar åt det hållet medan signalerna från Sametinget i Norge inte är lika tydliga.

Sametingets styrelsekoalition föreslår nu därför att styrelsen ska bereda och koordinera frågan med sametingen i Norge och Finland för att hitta en samnordisk samisk ståndpunkt om förslaget.  

Den förra styrelsemajoriteten hade helst sett att Sametinget godkänner konventionsförslaget.

- Vi tycker det är ett bra kompromissförslag. Jag ser inte de farhågor som andra ser. Det är en stor skillnad att få en konvention när det gäller språket exempelvis. En konvention kan inte ens riksdagen gå in och förändra, sa förra styrelseordföranden Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, som nu alltså gått i opposition.

Vi ha svar från styrelsen

Även Lars-Jonas Johansson, ordförande för Landspartiet svenska samer, gick upp i talarstolen och slog ett slag för att godkänna konventionen och ifrågasatte styrelsens motstånd mot förslaget.

-Hur långt är ni beredda att gå för en omförhandling, innan ni säger nej till konventionen? Vi har inte hört några konkreta exempel på vad som är dåligt. Jag ser inte på vilket sätt konventionen tar ifrån oss några rättigheter, sa Johansson.

Lars-Miguel Utsi, partiledare för Guovssonásti svarade:

-Det finns flera exempel, det här förslaget lyfter inte språkets ställning. Ett annat exempel rör vilka som ska ha rösträtt i Sametinget. Där finns det förbättringar att göra, sa Utsi.

Marita Stinnerbom, partiledare för Guovssonásti, kritiserade i ett inlägg svenska statens delegationsledare, som igår varnade för omförhandlingar.

- Staten är oförskämd som varnar och hotfullt säger att en omförhandling kan bli till det sämre. Det betyder att staten inte är villig att ge samerna mera rättigheter. Vi måste få ta tid på oss och gå in och se vilka paragrafer vi kan och vill omförhandla. Vi har inte haft den processen ännu, sa Stinnerbom.

Debatten fortsätter och plenum väntas komma med beslut kring lunch.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".