1 av 2
Sametingsledamöter på invigningen. Foto Sameradion & SVT Sápmi.
2 av 2
Sametingsledamöter på invigningen. Foto Sameradion & SVT Sápmi.

Extramiljonerna väcker förhoppningar

Besked om vad de nya miljonerna är tänkt att användas till har ännu inte kommit från regeringen. Sametingsledamöterna ser många användningsmöjligheter för de elva miljonerna som kommer till nästa år.

Enligt regeringen kommer närmare besked om pengarna i regeringens höstbudget och Sametingets kommande regleringsbrev. 

- Vi vet inte än hur vi ska använda pengarna, vi har precis satt oss i styrelsen. Men till folkets väl blir det. Jag är tacksam för myndighetens och den förra styrelsens jobb för att få till stånd det här, säger Sametingets nye styrelseordförande Per Olof Nutti, Samelandspartiet. 

Han svarar vidare att om han får drömma så är det främst i språkfrågor han vill satsa mer pengar.

Den tidigare vice styrelseordföranden Josefina Skerk, Jakt- och fiskesamerna hoppas att pengarna bland annat ska gå till att anställa en folkrättsjurist. 

-  Vi är så glada att vi fått vara med och arbeta fram det här. Det finns enormt mycket som det här behövs användas till, men en sak är en folkrättsjurist till Sametinget. Det är många processer där vi skulle kunna stötta olika parter i det samiska samhället mycket mer i sina kamper mot exploateringbolag och andra, och den rollen har vi inte hittills kunnat ta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".