1 av 2
Marita Stinnerbom
2 av 2
Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi

Fler kvinnor än män i Sametingets nämnder

Marita Stinnerbom: Tror inte att det kommer att märkas oavsett om jag varit kvinna eller man
2:12 min

Det är sammanlagt fler kvinnor än män i Sametingets nämnder för den nya mandatperioden. Men i bland annat näringsnämnden och rennäringsnämnden är det fler män än kvinnor, medan det i nämnderna som hanterar mjukare frågor, som kulturnämnden och språknämnden, är fler kvinnor.

Såhär ser Nils Johan Labba från Guovssonásti, som är den enda mannen i kulturnämnden, på jämställdheten i nämnderna.

- Jag tycker att det är väldigt viktigt. Jag vet att det vid tillsättandet av nämnderna var det inom partiet väldigt viktigt att vi tog hänsyn till det. Även om det inte ser så bra ut i rennäringsnämnden eller i kulturnämnden.

Av de totalt 43 ledamöterna i Sametingets olika nämnder för den nya mandatperioden, är 23 kvinnor. I kulturnämnden, nämnden för Sameskolstyrelsen och ungdomsrådet är fyra av fem ledamöter kvinnor, i språknämnden är tre av fem ledamöter kvinnor och i Valnämnden är tre av sex ledamöter kvinnor, medan en plats är vakant.

Såhär ser Nils Johan Labba på hur det kommer att märkas att han är den enda mannen i kulturnämnden.

- I själva nämndens arbete så hoppas jag inte att det ska synas utan jag hoppas att vi är fem kompetenta ledamöter med en bra ordförande, det är det jag förväntar mig. Sedan att det finns, uppenbarligen, någon slags struktur där män inte vill jobba med kulturfrågor det kan ju vara en annan sak, men nej det ska inte märkas.

I kulturnämnden finns det alltså bara en man, medan det i näringsnämnden och samiskt parlamentariskt råd bara är två av fem kvinnor, respektive två av sju ledamöter som är kvinnor. Och i rennäringsnämnden är det motsatta mot kulturnämnden, där är den enda kvinnliga ledamoten Guovssonástis partiledare Marita Stinnerbom, som också är ordförande.

- Jag tycker att när man utser ledamöter till nämnderna så ska man titta på kompetens och vilket intresse man har för att sitta i nämnden. Jag har ett stort intresse för rennäringsfrågor och mitt parti har ett jämställdhetsarbete där man lyfter fram om man är väldigt intresserad av frågor oavsett vad man har för kön. Samtidigt som vi också tittar på att vi får en jämn fördelning i olika nämnder så att ingen blir felfördelad.

Hur kommer det märkas att du är med i rennäringsnämnden?

- Jag tror främst att det inte kommer att märkas på något sätt oavsett om jag varit kvinna eller man, utan vi jobbar ju med de här frågorna. Vi har bra kunskap och i vårt parti är det många som har god kunskap i renskötselfrågor och jag är en av dem, säger Guovssonástis partiledare Marita Stinnerbom, ny ordförande i rennäringsnämnden. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".