Kjell Ove Klemensson, ordförande i Jovnevaerie sameby.
Kjell Ove Klemensson, ordförande i Jovnevaerie sameby. Foto: Jörgen Heikki, Sameradion & SVT Sápmi.

Sameby överklagar detaljplan för industriområde

Jovnevaerie sameby överklagar detaljplanen för det planerade industriområdet för serverhallar i Midskog utanför Östersund.

Jovnevaerie sameby överklagar kommunfullmäktiges beslut att gå vidare med detaljplanen för området Midskog öster om Östersund. Samebyn vill att detaljplanen ska upphävas då markerna är viktiga för renbetet och ett område av riksintresse för rennäringen.

Mark- och miljödomstolen har tidigare kommit fram till att Östersunds kommun har begått ett formfel, vilket innebar att fullmäktiges tidigare beslut om detaljplan formellt inte antagits. Kommunfullmäktige beslutade åter i slutet av augusti att gå vidare med detaljplanen och nu överklagar Jovnevaerie sameby alltså beslutet till Mark- och miljödomstolen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".