Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ronny Svarto
Ronny Svarto, Samiska folkomröstningspartiet. Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.
Sámediggi/Sámedigge/Saemiedigkie/Sametinget

Svarto utesluts ur partiet

Samiska folkomröstningspartiet har uteslutit Ronny Svarto ur partiet. Han uppmanas dessutom att lämna sin ersättarplats i tinget.

Det nybildade Samiska folkomröstningspartiet kom överraskande in i Sametinget i valet i maj med ett mandat.

Lars-Wilhelm Svonni valdes in som partiets ordinarie ledamot med 42 personröster medan Ronny Svarto blev förste ersättare med 29 personröster.

Men bakom valresultatet finns en konflikt som först nu kommit upp dagsljuset.

Partistyrelsen har nämligen vid ett telefonmöte den 26 augusti beslutat utesluta Svarto från partiet och uppmanar honom att lämna sin plats i Sametinget.

Partiet har först nu mycket kortfattat kommunicerat sitt beslut på sin facebooksida, utan att ge någon förklaring till beslutet. Svarto själv uppger att han varit helt ovetande om beslutet fram till i går, trots att han representerade partiet vid Sametingets öppnande i Östersund förra veckan.

Partiet är alltså sparsmakad med information om beslutet, men enligt uppgift finns det två skäl till uteslutningen. Det ena är att Svarto utan stöd från partiet i våras anmälde en egen lista till valet med sig själv som första namn.
Det andra är att han inte följt partiets beslut när han har skrivit partiets valprogram.

Ingen av parterna vill kommentera beslutat – Svarto väntar på att få se partiets ställningstagande på papper innan han uttalar sig.

Helt klart är dock att detta kan rubba Sametingets maktförhållanden.

Samiska folkomröstningspartiet har ju nämligen beslutat sig för att ingå i Sametingets styrelseallians tillsammans med Samelandspartiet, Guovssonásti, Skogssamerna och Samerna.

Svarto skriver på partiets facebook-sida att han inte står bakom beslutet. Han menar att Samiska folkomröstningspartiet står politiskt långt ifrån de övriga partierna i styrelsen.

Om den ordinarie ledamoten Lars-Wilhelm Svonni inte deltar i ett sametingsmöte så är Svarto förste ersättare – och med Svarto som tjänstgörande ledamot vid plenum kan styrelsens majoritet försvagas till minsta möjliga marginal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".