Mikael Pirak överlämnade gåva till kronprinsessparet.
Mikael Pirak Foto: Privat
Buorre iđit Sápmi

Stärker elevers samiska genom traditionellt höstgöra

Mikael Pirak muitala giellaleairra birra
5:05 min

Just nu är elever från sameskolorna på språkläger i Såhkenjarka utanför Ritsem.

Det är inte första gången som sameskolelever åker på språkbad och på måndag startade lägret i Såhkenjarga för nordsamiska elever.

Tema för lägret i Såhkenjarga är höst och har som syfte att utveckla samiskan för barnen genom samiskt traditionellt höstgöra, säger Mikael Pirak rektor för Jokkmokks sameskola.

Eleverna som är från årskurs 6 i Karesando, Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Tärnaby sameskolor ska under fyra dagar lära sig ord som är bundna till traditionellt samiskt höstarbete, som fiska, plocka bär och slöjda. Orden som de nu lär sig om på lägret kommer man fortsätta jobba med när man är tillbaka i skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".