Brevröstning i Sametingsvalet 2017
Brevröstning i Sametingsvalet 2017 Foto: Thomas Sarri / Sameradion & SVT Sápmi

Underkända röster ett problem enligt statsvetare

Stefan Dahlberg: Ett stort underkännande av det demokratiska systemet
1:12 min

I årets val till Sametinget lämnade tjugotre kandidater underkända röster. Detta är ett problem, oavsett vad orsaken är säger en statsvetare.

I sametingsvalet i maj var det 23 sametingskandidater som inte lämnade in en godkänd röst.

Det visar en granskning som Sameradion & SVT Sápmi gjort tillsammans med Digitala insatsstyrkan.

Flest hade Samelandspartiet, som hade sju kandidater som inte lämnade in godkända röster, vilket motsvarade 8 procent av deras kandidater, och Jakt- och fiskesamerna, som hade sex kandidater som inte lämnade in godkända röster, vilket i sin tur motsvarade 11,5 procent.

I resultatet av vår granskning framgår det dock inte om kandidaterna röstskolkat, eller bara lämnat in en röst som inte blev godkänd, alltså att de misslyckats med själva röstningen.

Kristina Larsgren, som är ersättare för Lars Wilhelm Svonni i Samiska folkomröstningspartiet, poströstade för både sig själv och sin mamma, men medan mammans röst räknades blev inte hennes egen röst godkänd eller försvann på väg mot valurnan.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".