Daniel Holst
Daniel Holst, Jakt- och fiskesamerna Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi
#Sametinget

Vill ha en alkoholpolicy för sametingspolitiker

Daniel Holst: Personer som har problem med alkohol bör få hjälp
1:54 min

Sametingspolitikern Daniel Holst i Jakt- och fiskesamerna vill se en alkoholpolicy för Sametingets tjänstledande ledamöter och ersättare, dess inbjudna gäster och representanter i officiella sammanhang.

För att skapa stabilitet, trovärdighet och god stämning inom Sametinget, menar Daniel Holst att det inte bör finnas något tvivel om nykterhet vid tjänstgöring. Därför har han skrivit en motion till Sametinget om att inrätta en alkoholpolicy.

 - Grundidén är att man är representant för folket, och som sådan ska man bete sig ordentligt, säger Daniel Holst.

Han skriver i motionen att alltför många politiska karriärer slutat med alkohol inblandat, och att lovande, unga politiker tvingats bort från tunga positioner i rikspolitiken bara det gångna året.

 - Vi har en minister i den svenska politiken, Socialdemokrat, Aida, som åkte fast för rattfylla över Öresundsbron. Hennes agerande, tillsammans med att det inte finns en alkoholpolicy i Sametinget, fick mig att skriva den här.

Daniel Holst tycker att Sametinget inte ska förknippas med sådant beteende utan stå över sådant. Och att det därför behövs riktlinjer för tjänstgörande ledamöter under mötestid, riktlinjer för hur Sametingets representanter agerar i tjänst och i vilken form inbjudna gäster kan ursäktas från seminarier eller plenum.

Med sin motion vill Daniel Holst nu alltså att Sametinget inrättar en alkoholpolicy.

 - De personer som har problem med alkohol bör få hjälp, och har vi en policy så kan vi göra det på ett värdigt sätt. Jag tror det hade kunnat hjälpa ledamöter, ersättare, gäster, vem det nu kan handla om, säger Daniel Holst.

Det finns en drog- och alkoholpolicy för Sametingets tjänstemän, men inte för politikerna. Liknande ser det ut i svenska riksdagen. För tjänstemännen finns en alkoholpolicy men inte för politikerna. Det är enligt Riksdagen upp till varje parti att besluta om sådana.

Frågan om en alkoholpolicy för politiker har varit uppe för diskussion i Sametinget tidigare. Tidigare ordföranden för sametinget, Stefan Mikaelsson har lämnat in en liknande motion. 

-  Jag skrev en motion för femton år sedan som det inte blev något av. Det är bra att det tas upp igen, vi borde kunna ta ett beslut om riktlinjer kring alkohol, säger Stefan Mikaelsson, Vuovdega/Skogssamerna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".