Ronny Wilhelmsen
Ronny Wilhelmsen, Arbeiderpartiet. Foto: Arbeiderpartiet.
Sametingsval Norge

Ronny Wilhelmsen - Arbeiderpartiet

Här ser du hur Arbeiderpartiets Ronny Wilhelmsen svarar på frågor om bland annat Samekonventionen och ett gemensamt Sameting.

1.      Samekonventionen

Varför är Samekonventionen viktig?  Ska man kräva nya förhandlingar för att förändra konventionstexten? Varför/Varför inte?

- Arbetet med konventionen har tagit många år och nu är det viktigt att man får till en bra konvention som sätter standarden för det samepolitiska arbetet. AP önskar inte en konvention bara för konventionens skull och anser att det viktigaste är att få en konvention som för det samepolitiska arbetet ett steg vidare. Det är flera delar som inte tydligt nog tillvaratar våra intressen, vi samer har inte nog stark ställning som ett folk och urfolk, samtidigt är sjösamiska rättigheter inte tillvaratagna. Därför vill vi ha en ny genomgång och nya förhandlingar.

2. Gemensamt sameting

Ska det inrättas ett gemensamt Sameting? Varför/Varför inte?

- Norska sametinget har kommit längre än de andra och har riktat sitt arbete mot kommuner, fylker, staten och stortinget. Det har även de andra sametingen gjort. Ett gemensamt sameting vore fint ur ett symboliskt perspektiv, men det är viktigt att man diskuterar vilka gemensamma områden ett gemensamt sameting eventuellt ska ha och hur man eventuellt ska lösa de utmaningarna. För närvarande är det viktigare att få till en gemensam nordisk samekonvention.

3. Samedefinition

Varför är det viktigt med en samedefinition?

Vilka krav tycker du ska uppfyllas för att man ska anses vara same?

- Det viktigaste är rätten att få definiera sig själv. Men man behöver även kriterier som bekräftar att du är same. Jag tycker vi har bra kriterier för att vara med i röstlängden i Norge. Först, att du känner dig som same, sedan om dina föräldrar, mor- och farföräldrar eller deras föräldrar haft samiska som hemspråk.

4.  Renskötselkonventionen

Varför behövs en renskötselkonvention?

- Renskötseln är en samisk huvudnäring. Vi behöver konventionen för att säkra renskötseln för framtiden och som belyser den gränsöverskridande renskötseln i ett större perspektiv. Det måste vara tydligt var man t. ex har betesrättigheter.

Hur ska du jobba för att få till stånd den svensk-norska renskötselkonventionen?

- AP lyfter i sitt partiprogram att vi kommer att intensifiera ansträngningarna för att ratificera konventionen. Arbetet har tagit för lång tid, och ett regeringsskifte skulle troligen medföra en större förståelse att arbetet med konventionen är akut.

5. Gemensamt skriftspråk

Stödjer du tanken på ett gemensamt skriftspråk för alla samiska varieteter? Varför/varför inte?

- Det är stora skillnader mellan de samiska språken. Det har gjorts enormt stort arbete för att standardisera flera samiska språk. Vi vill att man sätter fokus på ökat språkarbete och även ökat arbete med pitesamiskan. Ett gemensamt skriftspråk är därför inte en prioriterad uppgift.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".