Vibeke Larsen
Vibeke Larsen, Šiella. Foto: Dan Robert Larsen / NRK Sápmi
Sametingsvalet Norge

Vibeke Larsen - Šiella

Nuvarande presidenten Vibeke Larsen har bildat nytt parti och kandiderar till presidentposten. Här ser du hennes synpunkter på bland annat Samekonventionen och ett gemensamt Sameting.

1. Samekonventionen

Varför är Samekonventionen viktig?

- För att den skapar en grund för den samiska gemenskapen i tre 3 länder och kan bidra till att riva ner hindren för ett samiskt samarbete över gränserna.

Ska man kräva nya förhandlingar för att förändrakonventionstexten? Varför/Varför inte?

- Själva konventionstexten håller sig innanför folkrätten. Nya förhandlingar kommer att hålla på i åratal, utan att man garanteras ett bättre resultat. Ingen mister några rättigheter på grund av konventionen, och den hindrar inte de olika staterna att stadfästa fler rättigheter. Jag anser att sametingen når längre genom att vara klara och tydliga när det gäller hur konventionen ska tolkas och vilka förväntningar man har på den. Men jag respekterar de som vill omförhandla den!

2. Gemensamt sameting

Ska det inrättas ett gemensamt Sameting? Varför/Varför inte?

- Det bör vara målet för framtiden. Vi är ett folk i fyra länder, men om länderna inte har gemensam lagstiftning och likartad hantering av de samiska rättigheterna kommer ett gemensamt sameting bara att kunna skriva resolutioner, i stället för att verka för samiskt självbestämmande.

3. Samedefinition

Varför är det viktigt med en samedefinition?

- Vem som helst kan definiera sig som same, men det är viktigt att ha kriterier för vem som har rösträtt i sametingsvalet, eftersom sametinget ska väljas från och av det samiska folket. Sametinget ska vara en legitim samisk röst.

Vilka krav tycker du ska uppfyllas för att man ska anses vara same?

- De vi har i Norge idag. Du ska anse dig vara same, och antingen du själv, någon av dina föräldrar, far- eller morföräldrar eller generationen före dem ska klara språkkraven.

4. Renskötselkonventionen

Varför behövs en renskötselkonvention?

- Rennäringen på båda sidor av riksgränsen behöver förutsägbarhet och erkännande av de rättigheter som har upparbetats.

Hur ska du jobba för att få till stånd den svensk-norska renskötselkonventionen?

- Sametingen och rennäringsorganisationerna måste gemensamt agera kraftigt mot staterna för att få den till stånd.

 5. Gemensamt skriftspråk

Stödjer du tanken på ett gemensamt skriftspråk för alla samiska varieteter? Varför/varför inte?

- Nej, Sápmi är mångfaldigt. Det uttrycks även genom skriftspråken. Mångfalden ger samerna fler ben att stå på och bättre förutsättningar för att överleva (som folk).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".